DEBATT

Debatt: Velferd

Private barnehager er ikke sløsing

Hvis Inga Marte Thorkildsen hadde hatt rett i sitt syn på private barnehager, ville ingen foreldre sendt barna sine i privat barnehage.

FÅR KRITIKK: Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV). Til venstre ordfører Marianne Borgen (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV). Til venstre ordfører Marianne Borgen (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) sier at det var en teknisk saksbehandlerfeil, som gjorde at skillet mellom private og kommunale barnehager ikke kom frem i en undersøkelse om foreldres tilfredshet. Hun mener også det finnes viktigere uenigheter, som «om våre felles skattepenger skal gå til barna eller til milliardoverskudd hos kommersielle selskaper.»

Men hvis det er slik at pengene det offentlige bruker på private barnehager ikke går til barna, men til milliardoverskudd, så burde alle foreldre ønske å sende barna i offentlige barnehager. Thorkildsen burde altså ha få problemer med å overbevise velgere og foreldre om at private barnehager er en uting.

Undersøkelser viser derimot at foreldre er litt mer fornøyd med de private barnehagene. Thorkildsen og hennes meningsfeller diskuterer på feil premisser. Profitt står ikke i en nødvendig motsetning til barnas beste.

Entreprenøren som bygger barnehagen eller lekeapparatene går gjerne med overskudd, men det betyr ikke at barna ikke har glede av barnehagen og lekeapparatene. Det samme gjelder for selve barnehagetjenesten.

Private kan på sitt beste bidra til bedre tjenester, større valgfrihet og innovasjon. At foreldre er fornøyde med private barnehager kan tyde på at det nettopp er det som skjer.

Samtidig bør vi være på vakt mot for høye overskudd i barnehagesektoren. Derfor er reguleringene og rammevilkårenes kvalitet avgjørende.

Det er det siste politikere burde konsentrere seg om, fremfor å skape en falsk motsetning slik Thorkildsen gjør.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer