Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Private Janne

TVNorge har funnet på det aller mest nærliggende i år 2000: Å montere et web-kamera i leiligheten til to gode venninner som gjør ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fikk vi se Janne Rønningen sitte på do med magesjau i sin egen leilighet. Vi fikk se henne labbe rundt i trusa. I spalten «Kjendiser gjør private ting» fikk vi se Mona Grudt spise pølse.

Vi hørte også Janne, eks-«XL» og «Smørøyet», intervjue Bjørn Gabrielsen, som ikke hadde hatt sex på ti år. (Korreksjon: det var sju pluss tre år, og Bjørn holdt seg med rene underbukser i periodene.) Så gikk Kristin Skogheim, Jannes venninne, ut på gata og spurte folk hvor ofte de ligger sammen.

Noe må jo TVNorge finne på. TVNorge fant på det aller mest nærliggende i år 2000: Å montere et web-kamera i leiligheten til to gode venninner som gjør ingenting. Kjør privattrivialitets-film, og snakk om det.

Oppriktig

Talkshowet «Helt privat» hadde premiere på TVNorge i går klokka 21.30. Det kunne blitt årets pinligste, mest krampaktige henge-seg-på-en-trend-program. Men det er ok, ganske så fint, jeg tror absolutt det. Ikke intelligent tv, ikke spennende tv, men koselig. Fordi programleder Rønningen er supersøt, nervøst naturlig (hun snubler nå og da), dama virker jaggu meg oppriktig der hun sitter og privatpludrer på Scene West Victoria.

Opplegget fungerer selvsagt fordi unge tv-kikkere har lang medieerfaring med sjangeren «privat»: I gamle dager holdt fjernsynsjournalister seg til saken. Så kom Petter «personlig» Nome og Tande-P. «koselig». Gutta lå så tett, så tett på og spurte: «Hva følte du da du holdt på å dø?» Så, heldigvis, fikk Bård, Harald, Marit, Anne-Kat., Otto J., Thomas G. og noen flere, oss til å le av privatjournalistikken. Vi ble lært opp i medieironi, mediedistanse og mediesurrealisme. Programledertrenden ble å være privat, men selvsagt på en tullemåte slik at det likevel ble skapt nødvendig distanse.

I vinter lagde Anne-Kat. ukebladshowet «Bla, bla, bla» som jenter lo av, ikke gutter. Og nå sitter Janne og Kristin på do. Kristin tisset veldig lenge. Tolv episoder kan utvilsomt bli noe langtekkelig. Jeg håper de snart har en fest eller noe.

Friskus

Fortsatt trend-2000: Hva er forskjellen på «71° nord» (TVNorge, andre sesong, andre episode i går klokka 20.30) og «Robinsonekspedisjonen» (annengenerasjon, premiere søndag)?

«71° nord» er våtere, svettere, mer frisksportslig. Deltakerne i dumme allværsjakker jobber litt mer og snakker mindre skitt. «71° nord» er så norsk. Ut på tur, aldri sur. Robinson er mer sirkus, mer vulgært. Mer østkantharry. Programmet som har de tydeligste, mest medieriktige typene, vil trolig vinne overlevelses-tv-krigen denne høsten.