Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Søppelkaos i Oslo

Private kan levere gode avfallstjenester

Her er det ikke noen dumping av lønn.

SØPPELSTRID: Stein Guldbrandsen fra Fagforbundets Arbeidsutvalg kritiserer private aktører i avfallsbransjen. Det gjør han ikke rett i, svarer Lorentzen fra Norsk Gjenvinning Renovasjon AS. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SØPPELSTRID: Stein Guldbrandsen fra Fagforbundets Arbeidsutvalg kritiserer private aktører i avfallsbransjen. Det gjør han ikke rett i, svarer Lorentzen fra Norsk Gjenvinning Renovasjon AS. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I Dagbladet 19. januar går Stein Guldbrandsen fra Fagforbundets Arbeidsutvalg til angrep på Avfall Norge og de private renovasjonsaktørene. Vi kjenner oss ikke igjen i Guldbrandsens beskrivelse. Å si at Avfall Norges administrerende direktør demonstrerer lite kunnskap om bransjen, er lavmål. Fagforbundet kommuniserer politikk – ikke fakta.

En politisk diskusjon om rekommunalisering av husholdningsrenovasjon basert på situasjonen i Oslo, og at én aktør ikke klarer å levere kvalitet, gir ikke mening. Det blir helt feil.

Gjennom mange tiår har vi, og andre private aktører, levert gode renovasjonstjenester til kommunene. Hos oss er vi over 200 renovatører som jobber beinhardt for å daglig hente inn søpla i 42 kommuner – det er vi stolte av. Her er det ikke noen dumping av lønn. Alle våre renovatører har lønn over minstelønn og vi har gode resultater i årlige medarbeiderundersøkelser.

Lær av Oslo-kontrakten. I anbudsgrunnlaget var pris vektlagt med 75 prosent, kvalitet med 15 prosent og miljø med ti prosent. I grunnlaget var tjenesten så detaljert beskrevet med krav til blant annet biltyper og utførelse, at det ikke var mye annet enn antall renovatører og biler igjen å konkurrere på.

Med høy vektlegging av pris og flere krav til hvordan en tilbyder skal løse oppgaven, jo større blir risikoen for at tilbyderne ender opp med å konkurrere om å ha laveste lønninger eller størst arbeidspress på renovatørene.

Avfall Norge sin «Renovasjonsbenchmark 2016» viser at det som er minst viktig for innbyggerne med hensyn til husholdningsrenovasjonen er prisen. Hvorfor vektlegge pris med 75 prosent når kundene er mye mer opptatt av andre ting enn pris? Hvorfor ikke heller utnytte det at renovasjon er et marked med høy konkurranse?

Lag heller anbud hvor tilbyderne konkurrerer om det samfunnet og brukerne faktisk er opptatt av, nemlig kvalitet, miljø og arbeidsmiljø. Ikke minst – vektlegg hvordan tilbyderen foreslår å løse oppstarten med opplæring og ruteplanlegging. Renovasjon er et fag – la oss bruke vår fagkunnskap for å finne gode løsninger for kommunene.

Lær også av Sarpsborg kommune. I sitt siste anbud stilte kommunen krav om Euro 6-dieselbiler, men utfordret samtidig tilbyderne om mer bærekraftige alternativer gjennom å vektlegge miljø høyt.

Vi vant frem med en innsamlingsløsning basert på to elektriske biler, samt biogassdrift på øvrige biler. Slik blir det innovasjon. Dette blir de to første store fullelektriske renovasjonsbilene i Norge.

Avslutningsvis, Guldbrandsen; ikke vis flere ganger til De facto-rapporten. Den sammenlikner kommunene på et feilaktig grunnlag. Kom til bransjen om du ønsker fakta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling