LEDER

Private som brekkstang

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I går kunne vi høre i morgennyhetene at den private helsekjeden Aleris? kreftsenter har stor pågang av engstelige pasienter som frykter at de kan ha kreft. Selv etter henvisning fra fastlege opplever mange at det kan ta måneder før de blir utredet og diagnostisert ved offentlige sykehus. Pasienter betaler derfor 6500 kroner for en undersøkelse på en privat klinikk som avklarer deres tilstand raskere. Selvsagt burde de fått raskere hjelp ved offentlige sykehus.

Politikere gir fra tid til annen såkalte garantier med tidsfrister for undersøkelse, behandling og etterbehandling. Sykehusene gjør formodentlig så godt de kan, men ikke bedre enn at det er et voksende marked for private klinikker og sykehus som etablerer spesialiserte tilbud om raskere behandling. For velstående pasienter i områder hvor private tilbud fins, vil valget være enkelt. For ressurssvake er det som oftest ikke snakk om valg. De må vente til det blir deres tur.

Den eneste løsningen på denne gryende urettferdigheten er at det offentlige helsevesen rustes til å få et bedre og raskere behandlingsløp. Det bør være politisk uakseptabelt i Norge å tillate framveksten av et todelt helsevesen der lommeboka avgjør hvem som får utført hvilke helsetjenester når. Et fritt valg av sykehus kan lett føre til en slik utvikling selv om statssekretær Anne Grethe Erlandsen forsikrer at det slett ikke er regjeringens ønske. Det skal ikke være regjeringens mål å bygge opp private tilbud i konkurranse med det offentlige. Hun viser til at man arbeider med et raskere «pakkeforløp». Det er betryggende hvis det innebærer hurtigere tempo for alle i alle ledd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer