Private som brekkstang

Ingress

Meninger

I går kunne vi høre i morgennyhetene at den private helsekjeden Aleris? kreftsenter har stor pågang av engstelige pasienter som frykter at de kan ha kreft. Selv etter henvisning fra fastlege opplever mange at det kan ta måneder før de blir utredet og diagnostisert ved offentlige sykehus. Pasienter betaler derfor 6500 kroner for en undersøkelse på en privat klinikk som avklarer deres tilstand raskere. Selvsagt burde de fått raskere hjelp ved offentlige sykehus.

Politikere gir fra tid til annen såkalte garantier med tidsfrister for undersøkelse, behandling og etterbehandling. Sykehusene gjør formodentlig så godt de kan, men ikke bedre enn at det er et voksende marked for private klinikker og sykehus som etablerer spesialiserte tilbud om raskere behandling. For velstående pasienter i områder hvor private tilbud fins, vil valget være enkelt. For ressurssvake er det som oftest ikke snakk om valg. De må vente til det blir deres tur.

Den eneste løsningen på denne gryende urettferdigheten er at det offentlige helsevesen rustes til å få et bedre og raskere behandlingsløp. Det bør være politisk uakseptabelt i Norge å tillate framveksten av et todelt helsevesen der lommeboka avgjør hvem som får utført hvilke helsetjenester når. Et fritt valg av sykehus kan lett føre til en slik utvikling selv om statssekretær Anne Grethe Erlandsen forsikrer at det slett ikke er regjeringens ønske. Det skal ikke være regjeringens mål å bygge opp private tilbud i konkurranse med det offentlige. Hun viser til at man arbeider med et raskere «pakkeforløp». Det er betryggende hvis det innebærer hurtigere tempo for alle i alle ledd.

Samtidig er det viktig at private klinikker blir brukt til å fjerne køer og flaskehalser. Det forutsetter en styring av ressursene fra myndighetenes side. Det er nok av eksempler på at private helseklinikker overbehandler og foretar operasjoner og inngrep som ikke er nødvendige. Fritt valg av behandlingssted innebærer også faren for en voldsom ressurssløsing fra statens side. Klinikker og sykehus som drives på kommersiell basis vil ikke alltid prioritere i tråd med den samfunnsmessig beste ressursbruk. Et frislipp vil også sluse dyktige fagfolk fra det offentlige til det private helsevesen. Den beste bruk av private alternativer må være at de kan vise de offentlige sykehusene at det er mulig å gjøre ting mer effektivt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.