<strong>KLAGESTORM:</strong> Mannskaper fra Veireno kommer endelig og henter det som bygget seg opp til et lite berg av søppel utenfor en bygård på Grünerløkka i Oslo i november. Det har vært en storm av klager siden selskapet tok over søppeltømmingen i høst. - Erfaringene vi har med konkurranseutsetting av avfallsinnhentingen er i det store og hele positive, skriver Nancy A. Strand i Avfall Norge. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
KLAGESTORM: Mannskaper fra Veireno kommer endelig og henter det som bygget seg opp til et lite berg av søppel utenfor en bygård på Grünerløkka i Oslo i november. Det har vært en storm av klager siden selskapet tok over søppeltømmingen i høst. - Erfaringene vi har med konkurranseutsetting av avfallsinnhentingen er i det store og hele positive, skriver Nancy A. Strand i Avfall Norge. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Søppelkaoset

Privatisert søppeltømming er en suksess

At enkelte nå diskuterer rekommunalisering av husholdningsavfallet i Oslo er alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
<strong>SØPPELSUKSESS:</strong> Nancy A. Strand, administrerende direktør i Avfall Norge.
SØPPELSUKSESS: Nancy A. Strand, administrerende direktør i Avfall Norge. Vis mer

Avfallsbehandling er en stadig mer teknisk avansert produksjon som krever variert og spesialisert kunnskap. At deler av driften blir satt ut på anbud er i mange tilfeller vesentlig for en mer effektiv organisasjon totalt.

At enkelte nå diskuterer rekommunalisering av husholdningsavfallet i Oslo er alvorlig, og vil være å utnytte en krevende situasjon for politisk vinning uten kjennskap til hvordan avfalls- og gjenvinningsbransjen reelt er satt sammen.

Å si at «privatisert søppeltømming er en fiasko,» slik Rødt-leder Bjørnar Moxnes har uttalt rundt situasjonen i Oslo, er derfor feilslått. Et slikt utsagn støttes heller ikke av Avfall Norges medlemmer, som består av kommunale, interkommunale, statlige og private aktører.

Erfaringene vi har med konkurranseutsetting av avfallsinnhentingen er i det store og hele positive, og er blant hovedårsakene til at vi i dag ser på avfall som viktig råstoff i ny produksjon framfor et problem som skal ryddes unna. Her har konkurranse vært med på å øke kapasitet og mulighet for en innovativ bransje. Det har også ført til at renovasjonsgebyret til innbyggerne har gått ned eller holdt seg lavt, ettersom bransjen må prioritere ressurseffektivitet – også i egen virksomhet. Det er derfor Avfall Norges medlemmer, enten de er private eller kommunale, støtter konkurranseutsetting. Og det er derfor Moxnes har grunnleggende feil i sin påstand.

For Moxnes virker til å ha grodd fast i et syn på avfall som søppel – et problem som skal ryddes unna. Men det er det ikke. Tvert imot er avfall og gjenvinning en stor vekstbransje, som blir stadig viktigere for verdiskapning og grønn omstilling i Norge. I 2015 omsatte bransjens 7500 ansatte for mer enn 20 mrd. kroner. Bortsett fra olje- og gassnæringen er det få andre bransjer som kan vise til tilsvarende. Vi har ikke kommet hit gjennom å se oss tilbake og gå for remonopolisering – tvert imot har konkurranse vært en viktig premiss for bransjens suksess.

Når verden er i endring, må selvsagt også avfalls- og gjenvinningsbransjen endre seg. Derfor er det viktig at kommunene, som har ansvar for husholdningsavfallet, er i forkant. I Avfall Norge er det naturlig å ta ansvaret for å drive bransjen framover, ettersom vi er en samlende organisasjon for hele avfalls- og gjenvinningsbransjen. Hos oss er offentlige bestillere og private renovatører og gjenvinningsselskap i aktiv dialog blant annet gjennom Avfall Norges nettverk for anskaffelser for å finne løsninger som fremmer innovasjon og bærekraft.

Det er selvsagt viktig at folk har tillit til at de tjenestene vi er avhengige av i det daglige fungerer. Derfor er situasjonen i Oslo utfordrende – ikke bare for de private aktørene i bransjen, men også de som er kommunalt eiet. Vi vil gjøre det vi kan for å løse opp i de utfordringene som folk opplever, og som bransjeorganisasjon tar vi alle klager på det største alvor. Det gjør medlemmene våre også. Men det er en grov feiltolkning å hevde at utfordringer en møter utelukkende har med driftsform eller eierskap å gjøre, slik Moxnes gjør. Det er ganske enkelt ikke sant at konkurranseutsettingen i Oslo har vært en fiasko.

Den har i det store og hele vært en suksess.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer