DEBATT

Debatt: Søppelkaoset

Privatisert søppeltømming er en suksess

At enkelte nå diskuterer rekommunalisering av husholdningsavfallet i Oslo er alvorlig.

KLAGESTORM: Mannskaper fra Veireno kommer endelig og henter det som bygget seg opp til et lite berg av søppel utenfor en bygård på Grünerløkka i Oslo i november. Det har vært en storm av klager siden selskapet tok over søppeltømmingen i høst. - Erfaringene vi har med konkurranseutsetting av avfallsinnhentingen er i det store og hele positive, skriver Nancy A. Strand i Avfall Norge. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
KLAGESTORM: Mannskaper fra Veireno kommer endelig og henter det som bygget seg opp til et lite berg av søppel utenfor en bygård på Grünerløkka i Oslo i november. Det har vært en storm av klager siden selskapet tok over søppeltømmingen i høst. - Erfaringene vi har med konkurranseutsetting av avfallsinnhentingen er i det store og hele positive, skriver Nancy A. Strand i Avfall Norge. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Avfallsbehandling er en stadig mer teknisk avansert produksjon som krever variert og spesialisert kunnskap. At deler av driften blir satt ut på anbud er i mange tilfeller vesentlig for en mer effektiv organisasjon totalt.

At enkelte nå diskuterer rekommunalisering av husholdningsavfallet i Oslo er alvorlig, og vil være å utnytte en krevende situasjon for politisk vinning uten kjennskap til hvordan avfalls- og gjenvinningsbransjen reelt er satt sammen.

Å si at «privatisert søppeltømming er en fiasko,» slik Rødt-leder Bjørnar Moxnes har uttalt rundt situasjonen i Oslo, er derfor feilslått. Et slikt utsagn støttes heller ikke av Avfall Norges medlemmer, som består av kommunale, interkommunale, statlige og private aktører.

Erfaringene vi har med konkurranseutsetting av avfallsinnhentingen er i det store og hele positive, og er blant hovedårsakene til at vi i dag ser på avfall som viktig råstoff i ny produksjon framfor et problem som skal ryddes unna. Her har konkurranse vært med på å øke kapasitet og mulighet for en innovativ bransje. Det har også ført til at renovasjonsgebyret til innbyggerne har gått ned eller holdt seg lavt, ettersom bransjen må prioritere ressurseffektivitet – også i egen virksomhet. Det er derfor Avfall Norges medlemmer, enten de er private eller kommunale, støtter konkurranseutsetting. Og det er derfor Moxnes har grunnleggende feil i sin påstand.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer