Privatlivets krig

Vi snakker om hverandre hele tida. Men det er først når noen skriver det ned, at det betyr noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN SOM FRYKTET

bokas død, har sluppet å engste seg denne uka. Tre bøker i tre ulike sjangrer har ikke bare vekket debatt, to av dem er havnet på advokatenes bord. Bokhandleren i Kabul snakker om sin tapte ære, når han vil gå til sak mot Åsne Seierstad. En anonym kvinne vil ha stanset Rønnaug Kleivas nye roman, fordi hun mener hun er en av romanfigurene. Og doktor Per Sunde hevder Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen utleverer intime detaljer fra dikterens liv på en måte han betegner som «psykologisk skjending». Tre sjangrer, tre problemstillinger: Felles er hensynet til enkeltindividets privatliv.

VI SEES I

mitt neste stykke, pleide August Strindberg å si, når han var riktig rasende på noen. Den svenske dikteren var for øvrig overbevist om at han var modell for Eilert Løvborg i Ibsens «Hedda Gabler». Da Hamsun skrev «Redaktør Lynge», var det et nidskrift mot redaktør Thommessen i Verdens Gang - «en hevn så het som hat». Agnar Mykle satte sinnene i kok ved å beskrive levende modeller med nærmest fotografisk presisjon.

DENNE GANG

er det altså ikke tankegodset i litteraturen som har sprengkraft, men grensegangen mot personvernet. Vanligvis er det bøker om krigsoppgjør eller kriminalitet som blir søkt stanset av hensyn til omtalte personer. Nå er problematikken knyttet til intimsfæren. På hver sin måte går de tre aktuelle bøkene inn i lukkete rom: Seierstad forteller fra hjemmets kvinnefellesskap, Kleiva tegner scener fra et ekteskap og Kolloen åpner psykoanalytikerens kontor. Disse rommene regnes som fredete pletter, der tanker og følelser luftes åpent, fordi de blir «mellom oss».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer