UTFORSKER: Tomas Espedal utfordrer sjangrer som berører privatlivet i sine bøker. Tidligere har han brukt sjangrer som brev, biografi og dagbok. Denne gangen går han inn i fotoalbumets univers. Foto: Jørgen Kvalsvik
UTFORSKER: Tomas Espedal utfordrer sjangrer som berører privatlivet i sine bøker. Tidligere har han brukt sjangrer som brev, biografi og dagbok. Denne gangen går han inn i fotoalbumets univers. Foto: Jørgen KvalsvikVis mer

Privatlivets ufred

Forfatternes eget liv spiller en stadig sterkere rolle i samtidslitteraturen. Tomas Espedal går lenger enn noensinne.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet:) Tomas Espedal som fotograf? Hvorfor ikke. Han har tatt bilder i 15 år. Nå utgir han boka «Mitt privatliv», med bilder av mennesker, steder, interiører, hybler, gjenstander. Motiver som har hatt betydning for ham som forfatter.

- Fotografiet er for meg en lidenskap. Min mor lagde familiealbum. Jeg har fortsatt tradisjonen etter henne. «Mitt privatliv» er et forsøk på å påføre forfatterskapet mitt en ny sjanger. Hva skjer med tekstene når jeg setter dem sammen med bilder? Hva er egentlig et fotografi? Jeg er ikke fotograf. Jeg er en forfatter som fotograferer.

- Du er altså mer dokumentarisk enn noensinne? - Fotografiene er et steg videre i denne prosessen. Det vanskeligste var tekstene. Jeg kunne latt bildene stå alene, men jeg følte at jeg som forfatter måtte møte dem med tekster. I motsetning til andre fotobøker har denne boka en episk linje.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn