<strong>KAN ENDE I RETTEN:</strong> Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
KAN ENDE I RETTEN: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer

- Privatpersoner over hele Norge har sendt pengegaver til søksmålet mot staten

Det forteller talspersonen for de 22 naboene i Hole kommune som vil stoppe byggingen av minnesmerke på Sørbråten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi har fått mye støtte og solidaritet fra folk over hele landet, og vi har mottatt flere hundre tusen kroner i pengestøtte fra privatpersoner, sier Maria Holtane-Berge til Dagbladet.

Hun er talsperson for de 22 personene i Hole kommune som med hjemmel i naboloven har stevnet Kulturdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Det er fra før kjent at Hole kommune i april ga 25 000 kroner til formålet. Søksmålet ble offentliggjort mandag morgen.

- Ved å gå til sak håper vi at staten finner et annet sted å plassere minnesmerke på Sørbråten, og at vi kommer fram til en løsning, ikke en rettssak, sier advokat Harald Stabell til Dagbladet.

- Vi vinner

Han representerer naboene i området som ønsker en annen plassering av det omstridte 22. juli-minnesmerke på Sørbråten. Det planlagte minnestedet har møtt stor motstand helt siden vinnerutkastet til kunstnerisk utforming ble annonsert.

<strong>HER:</strong> På det rødskraverte området øverst på dette flyfotografiet skal minnestedet om Utøya-tragedien være. Utøya ligger nederst til venstre. Foto: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.
HER: På det rødskraverte området øverst på dette flyfotografiet skal minnestedet om Utøya-tragedien være. Utøya ligger nederst til venstre. Foto: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. Vis mer

- Vi er sikre på at søksmålet vil vinne fram. Vi hadde ikke gått til sak mot staten uten å være overbevist om at vi vinner. Naboloven sier at minnesmerket er ulovlig å sette opp, fortsetter Stabell.

Planen er at materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo.

«Memory Wound»

Påstanden i stevningen, som ble sendt til Ringerike tingrett fredag, er følgende:

«Staten nektes å oppføre minnesmerket «Memory Wound» med parkeringsplass, gangsti og hjelpeanlegg på Sørbråten og Bergli i Hole kommune.»

I tillegg ønsker de at staten dømmes til å betale saksomkostningene.

De har i lengre tid protestert mot det planlagte minnestedet. Mange av dem var med på å redde ungdom som flyktet fra Utøya 22. juli, og vil ikke ha en daglig påminnelse om den fatale dagen i 2011.

- Det er forferdelig at vi må ta dette til rettssystemet. Vi sliter med traumer, og mener at vi som bor i lokalmiljøet må få være med å bestemme. Det får vi ikke lov til, og nå må vi ta det rettens vei. Det er uverdig, sier Holtane-Berge.

- Grusomt

- Det presiseres at vi ikke er imot et minnested i Hole, men at vi synes det er grusomt at Staten ønsker å plassere dette i det lokalmiljøet som aktivt reddet mange ungdommer 22. juli. Mange sliter allerede med sterke minner fra denne dagen, og trenger ikke en ytterligere påminner for å minnes brutaliten vi ble vitner til, skriver saksøkerne pressemeldingen.

I april forlot ordføreren i Hole et møte om 22. juli-minnesmerke i protest.

- Vi ønsker at Staten skal vise medmenneskelighet og takknemlighet for hva vårt lokalsamfunn bidro med, og godta at vi må ha en annen plassering av det nasjonale minnestedet etter 22. juli 2011, skriver de videre.

- Til etteretning

Departementsråd i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Eivind Dale, sier i en uttalelse til Dagbladet at de fortsatt venter på å motta stevningen som ble sendt sist fredag.

- Vi ser via media at stevningen skal være sendt Ringerike tingrett fredag og tar det til etterretning. I tråd med ordinær praksis vil Regjeringsadvokaten være statens prosessfullmektig. Så lenge dette ser ut til å bli en sak for domstolene, er det ikke naturlig å uttale seg om saken, sier Dale.

Departementsråd Kristin Berge i Kulturdepartementet henviser til Dales uttalelse, og har intet nytt å tilføye, får Dagbladet opplyst.

Tidligere juni kom det også anklager om plagiat mot kunstneren bak prosjektet.

69 personer mistet livet da Anders Behring Breivik angrep dem under AUFs sommerleir den 22. juli 2011. Ytterligere åtte ble drept av bilbomben han hadde utplassert i Regjeringskvartalet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer