DEBATT

Privatskoleeksperimentet

Veien til en bedre norsk skole går ikke i fotsporene til Sveriges privatskoleeksperiment.

PROFITT OG PEDAGOGIKK: Høyres forrige privatskoleeksperiment ga store muligheter for privat berikelse på fellesskapets bekostning. Det viste seg at John Bauer AS og Akademiet AS ikke var i Norge av idealistiske årsaker, skriver artikkelforfatteren. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet
PROFITT OG PEDAGOGIKK: Høyres forrige privatskoleeksperiment ga store muligheter for privat berikelse på fellesskapets bekostning. Det viste seg at John Bauer AS og Akademiet AS ikke var i Norge av idealistiske årsaker, skriver artikkelforfatteren. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høyre vil kopiere Sverige og la kommersielle selskaper drive skole i Norge. Likevel mener de Sveriges privatiseringseksperiment ikke er relevant for den norske valgkampen. John Bauer-konsernet offentliggjorde i slutten av juni at de selger samtlige av sine 30 privatskoler i Sverige. Eieren, det danske investeringsselskapet Axcel, trekker seg ut av skolesektoren på grunn av mindre kundegrunnlag, altså færre elever. I Sverige åpnet den blå regjeringen for privatskoler i 1992, og i dag går en fjerdedel av videregåendeelevene på privatskole.

Nå er Sverige av de landene i OECD som har hatt aller størst nedgang i alle fag i PISA-resultater. Skoleforskere konkluderer med at konkurransen fra privatskolene ikke har ført til bedre kvalitet i den svenske skolen, og kostnadene har heller ikke blitt lavere. Kvalitetsforskjellene mellom skolene har økt betydelig samtidig som klassebakgrunn har fått mer å si for hvilken skole elevene går på.

Høyre ønsker å åpne for privatskoler i Norge, men vil ikke sammenlignes med sitt svenske søsterparti. Nestleder i Høyre, Bent Høie har for eksempel sagt at «De rødgrønne beskylder oss for å ville ha samme situasjon som i Sverige, men det er flere store forskjeller. Vi vil som sagt beskytte den offentlige skolen og nekte eierne utbytte»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer