DEBATT

Privatskoler uten skolebygg

Vi forventes å drive i annenrangs skolebygg.

PRIVATSKOLER: Et valg noen foreldre, inkludert kronprinsfamilien, tar. .  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PRIVATSKOLER: Et valg noen foreldre, inkludert kronprinsfamilien, tar. . Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Staten gir i dag ikke økonomiske rammer til private skoler for å innfri offentlige krav til skolebygg. Med en blåblå regjering og ny Friskolelov på trappene til Stortinget var det nytt håp.

Finansieringsmodellen har vært opprettholdt i mange år der skolene forventes å drive i annenrangs skolebygg med tilhørende dispensasjoner for godkjenning av det fysiske skolemiljøet. Staten overlater i stor grad til kommunene ansvaret for å gi privatskolene «tak over hodet», og det i en sammenheng der kommunene gjerne selv har etterslep på egne skolebygg. Må private skoler etableres i annenrangs skolebygg og nedlagte grendeskoler også i framtiden? Ny friskolelov prioriterer å øke det pedagogiske mangfoldet ved å åpne for flere profilskoler, i stedet for å bidra til utvikling av et privatskolemiljø som allerede er etablert. Privatskolenes paradoks i dag - med finansiering for drift, men ikke bygg - er en lite framtidsrettet finansiering av dagens privatskoler.

Kronprinsparet i kongeriket velger nå privat skole for sine barn der statens lovverk fremmer betingelser som mangler realistiske rammevilkår for et fysisk læringsmiljø. Privatskoleloven er klar på at elever har rett til et fysisk læringsmiljø som fremmer helse, læring og trivsel. Realistiske rammevilkår er en nødvendighet der lovens paragraf kan få verdige rammer for å kunne oppfylles.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.