Pro pa gan da

Sirkus Baku er i gang. Var det første semifinale vi så, eller et velregissert visuelt propagandamaskineri?

VISUELLE VARER: Er greske Eleftheria Eleftheriou en lekkerbisken som blir brukt for hva det er verd i aserbajdsjansk glansbildemaling? Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili
VISUELLE VARER: Er greske Eleftheria Eleftheriou en lekkerbisken som blir brukt for hva det er verd i aserbajdsjansk glansbildemaling? Foto: REUTERS/David MdzinarishviliVis mer

Lite å utsette på tv-sendinga fra Baku: makteliten har brukt oljemillioner på et show som ikke står tilbake for kjent, glamorøs og overdådig Eurovision-standard. Med det politiske bakteppet og det kyniske maktspillet vi vet ligger der, framsto første av tre sendinger fra Aserbajdsjan som et utstillingsvindu for et land og et regime de færreste i Europa ønsker å bli sammenliknet med.

Postkort som visuell propaganda, vi har sett det før - men sjelden så målrettet og så fjernt fra de bildene du selv ville tatt eller fått på netthinna ved å bevege deg fritt i dette landet der ytringene har svært dårlige kår og rikdommen enda skjevere fordelt.

Eurovision-finalen skal ha et godt utvalg av veldreide kvinner. Når ikke musikken fenger, så får i hvert fall øynene og fantasien sitt. Men raringer hilser vi velkommen, som første mann ut - eksentriske ordsjongløren Rambo Amadeus fra Montenegro, eller det israelske bandet Izabo med forløsende retromoro. For ikke å glemme de havarerte russiske bestemødrene som inviterte på «party for everybody» - og gikk videre.

Og, ja visst - gutta kan også kle seg i glitter eurostas, som de irske tvillingene Jedward, som satte et punktum med et fyrverkeri av en boybandlåt - som fortjente å gå videre til tross for småsure toner.

«Aphrodisiac» og hypersexy Eleftheria Eleftheriou: er det afrodisiakumet som skal få gresk økonomi opp å stå? De går videre, og flere mener at den catchy låta kan vinne hele festen lørdag. Skulle det skje, blir det redningen for landet, eller tyngden som vil knekke nasjonens nakke?

Musikken, rytmene og tamburindansen som fylte scenen da opptellingen pågikk var kveldens frodigste og beste innslag. Man skal si hva man må om Aserbajdsjan, men ingen skal ta fra dem fyrverkeriet av en «nasjonalballett» og deres rytmiske kulturarv.

Island og Danmark er videre: Gratulerer! Finland har en sanselig låt, men ikke uventet stoppet det i går. Da gjenstår Sverige og Norge av de nordiske. Svaret får vi i morgen.