JENTEHIRDEN BESØKER QUISLING: På dette arkivbildet fra 1942 besøker Jentehirden fra Nasjonal Samling Vidkun Quisling. Foto: Scanpix
JENTEHIRDEN BESØKER QUISLING: På dette arkivbildet fra 1942 besøker Jentehirden fra Nasjonal Samling Vidkun Quisling. Foto: ScanpixVis mer

Problematisk offentliggjøring av nazibarn?

Ekte forsoning forutsetter offentliggjøring av alle dokumenter.

TV2-Nyhetene meldte fredag om en DVD som snart kommer i salg. Endelig skal vi få se Filmavisen også fra krigsåra. Filmene skulle vært offentliggjort for lengst. Er det ikke et mål i seg selv å forstå krigen? Filmavisen er nyttig hverdagsdokumentasjon.

«Du kan regne med at familien og de selv kan kjenne seg igjen. Det vil jeg tro vil være en belastning,» uttrykker Arnfinn Moland om ungdommen i småhird-uniform.

Selvsagt er det en belastning etter 66 år med nazisverting i etterkrigsdemokratiet, og etter like mange år med fortielser i NS-familiene.

Anita Thallaug som hilser på Quisling i en av filmene, sier seg positiv til offentliggjøring av Filmavisen fra krigsåra, til tross for at hun uttrykker smerte i intervjuet. Hun er en klok dame, hun er beredt.

Hadde det vært noe tæl i etterkommerne av seierherrene, hadde de for lengst arbeidet for forsoning mellom jøssing- og nazifamilier.

Ekte forsoning forutsetter offentliggjøring av alle dokumenter. Nå venter vi på navnelister over nazistene, for sunnhetens skyld, for forsoningens skyld.