Problematisk reise

Skuffende og bombastisk klasse reisebok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Lars Ove Seljestad debuterte i fjor med den mye om-talte klassereiseromanen «Blind». Arbeidssosiologen smir mens jernet er varmt. I «Bastard» reflekterer han videre over klassereisefenomenet, denne gang i essayform. Men «Bastard» mangler refleksjonsdybden, ambivalensen og det poetiske preget som kjennetegner liknende tekster: Karin Sveens to siste essaysamlinger, de små mesterverkene «Klassereise» og «Frokost med fremmede», og svenske Ronny Ambjörnssons «Fornavnet mitt er Ronny». I bokas omstendelige beskrivelser av det konkrete arbeidet i industrien, framstår Seljestad som en blek kopi av Kjartan Fløgstad.

Terapi

Tittelen peker både mot Seljestads status som en klassebastard - et blandingsprodukt formet av arbeiderklassen han forlot og den akademiske middelklassen han aldri helt har følt seg hjemme i - og på boka som en sjangerblanding: Essay, selvbiografi og - ifølge Seljestad - skjønnlitteratur. Boka er skrevet som en form for terapi, som et forsøk på å overkomme splittelsen forfatteren alltid har følt som voksen: «...mitt ønske om igjen å bli heil ved, et ønske om å kunna skriva saman arbeidargutten Lars Ove og akademikeren Lars Ove i ei slutta fortelling.» 45 år gamle Seljestad husker tilbake til en slags krise da han, etter en tilsynelatende vellykket sosialisering inn i karriereakademikernes og byborgernes rekker, intervjuer ungdom som, i motsetning til ham selv, valgte å bli igjen blant småstedets arbeidere. Plutselig framstår, uten at man får noen fullgod forklaring på hvorfor, klassereisen ikke lenger som en frigjøring, men som en brøde for ham, som en tragedie for den som rammes: Den reisende blir fremmed for sine gamle venner og aldri helt dus med sine nye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer