DEBATT

Debatt: #metoo

Problemet for sykepleier-studentene er ikke menn som klasker dem på baken

Kvinner med makt er ikke til å spøke med. Det er vel flere enn meg som tenker at metoo-kampanjen nå snart bør omfatte andre enn seksuelt ustyrlige menn.

METOO-RUS: NRKs hovedoppslag fra i morges vitnet om at NRK i Metoo-rus nå ukritisk griper enhver sak som dreier seg om menn – eldre pasienter for den del – som trakasserer unge sårbare kvinner. Med sånne hovedoppslag står vi i fare for å lage en generasjon yngre helsearbeidere som fremstår som intenst opptatt av egen person og krenkelse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
METOO-RUS: NRKs hovedoppslag fra i morges vitnet om at NRK i Metoo-rus nå ukritisk griper enhver sak som dreier seg om menn – eldre pasienter for den del – som trakasserer unge sårbare kvinner. Med sånne hovedoppslag står vi i fare for å lage en generasjon yngre helsearbeidere som fremstår som intenst opptatt av egen person og krenkelse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hovedoppslag på NRKs morgensending i dag morges, var at kvinnelige sykepleiestudenter opplever at de blir seksuelt trakassert når de er i praksis. Eksempelvis hadde studenter opplevd at eldre pasienter kunne klaske dem på rompa, alternativt si det var deilig å bli vasket. Sykepleieforbundet lover å ta tak i saken, og mente det må utarbeides rutiner for å beskytte unge sårbare kvinnelige studenter.

Spør du meg, vitner oppslaget om at NRK i Metoo-rus nå ukritisk griper enhver sak som dreier seg om menn – eldre pasienter for den del – som trakasserer unge sårbare kvinner. Men Metoo dreier seg om ulikt maktforhold, i hovedsak menn som utnytter sin makt overfor kvinner. Spørsmålet er om en eldre pasient står i et sånt maktforhold overfor en helsearbeider – eller student for den del. Og hva skal konsekvensen være? Skal pasienten få sparken?

Med sånne hovedoppslag står vi i fare for å lage en generasjon yngre helsearbeidere som fremstår som intenst opptatt av egen person og krenkelse. Det er etter min erfaring urettferdig overfor sykepleiestudentene. Etter nå to og et halvt år på som sykepleiestudent på HiOA – nå Universitetet Met - har jeg enda til gode å høre at hovedproblemet for yngre medstudenter er eldre pasienter som klasker dem på baken. Likevel har jeg aldri opplevd så mye frustrasjon og avmakt som blant studentene der. Det dreier seg om organisatorisk rot, dårlige forelesninger, lemfeldig karaktersetting. En gjennomgående problematikk er likevel lærernes lemfeldige behandling av studentene, og et maktmisbruk jeg ikke vil nøle med å kalle trakassering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer