DEBATT

Problemet med fraværsgrensa er at den er skapt av «hvite menn som pusher 50»

Den samme rigide fraværsgrensa vil ikke funke for over to hundre tusen forskjellige elever.

Oslo  20160815.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mottok mandag en rapport om lærerrollen og utviklingen av læreryrket fra Thomas Dahl, professor ved NTNU, som har vært leder av ekspertgruppa om lærerrollen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20160815. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mottok mandag en rapport om lærerrollen og utviklingen av læreryrket fra Thomas Dahl, professor ved NTNU, som har vært leder av ekspertgruppa om lærerrollen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Å være ung i dag er tøft. Vi ungdom har mer press enn noensinne. Ingen generasjoner kan forstå livet som ung i dagens samfunn. Samtidig så er det den eldre garde som får bestemme slikt som fraværsgrensa – mens de den faktisk gjelder, elevene, er så kraftig imot at de faktisk over hele landet har vært i streik mot den. Hvor er logikken?

Problemet med fraværsgrensa er at den er skapt av «hvite menn som pusher 50»

Jeg har vært syk hele den siste uken nå. Jeg var borte et par dager for å kunne bli frisk. For å få gyldig fravær for å være syk må jeg ha legeattest. Ikke bare kostet det meg 150 kr, ikke bare kaster fastlegene bort viktige akuttimer på slike som meg som kun har en vanlig forkjølelse, men jeg måtte faktisk være borte i en skoletime for å kunne få legeattesten. Altså, jeg fikk økt fravær pga en regel som skal forhindre fravær.

Jeg mener at fraværsgrensa er feil svar på riktig spørsmål – hvordan få ned fravær og frafall. Det finnes mange bedre tiltak. Skal vi dog først innføre en fraværsgrense, kan den ikke være like rigid. Det kan ikke være slik at hvis du har gym første økt på en mandag at du mister karaktergrunnlaget hvis du forsover deg en gang, er på ferie en annen gang og har kjøretime den tredje ganga. Hvis man befinner seg i den situasjonen allerede i oktober for eksempel, hvordan forventer politikerne å motivere elevene til å møte opp i gymtimene resten av semesteret når man uansett ikke har karaktergrunnlag?

Formålet med fraværsgrensen er å få ned fraværet, men den vil samtidig øke elevers frafall. Er det en ting all forskning og kunnskap vi har om framtidens arbeidsliv forteller oss så er det at det noe av det mest katastrofale som kan skje. Vår generasjon får ikke jobb om 10-20 år til med mindre vi har fullført videregående utdanning. Er det virkelig det denne regjeringen vil? Nei, jeg tror ikke det. Men det er tydelig at ideologi gjør blind her, og at Høyre & co ikke ser konsekvensene av sin egen politikk.

Det er mange elever som skulle hatt mindre fravær per dags dato. Derfor mener jeg som alle andre at det er viktig å sette fokus på hvordan vi kan få ned fraværet. Spørsmålet er om den samme rigide fraværsgrensa vil funke for over 200 000 forskjellige elever. Spør du meg er svaret ganske klart nei. De det vil gå verst utover er de som sliter mest. Han som sliter med angst, men som ikke tør å si ifra til noen. Eller hun som er helt skolelei og rett og slett ikke klarer å motivere seg til å møte opp på skolen hver eneste dag.

Selv kan jeg huske når jeg gikk i 9. klasse og fikk vite at min far hadde fått kreft. Da reagerte jeg på det med en voldsom økning i antall anmerkninger. Hadde det vært på videregående, kanskje jeg ikke hadde orket å møte opp på skolen en gang. Kanskje jeg hadde mista karaktergrunnlag i flere fag, fordi vi hadde en fraværsgrense som var elevfiendtlig, og som til slutt dytta meg ut av skolen, kun fordi min far fikk kreft. Heldigvis for min del går det bedre med min far nå, men mange andre ungdommer får like tunge beskjeder hver eneste dag, og ingen kan forutse hvordan de vil reagere på det.

Fraværsgrensen skal opprinnelig vare i tre år som et prøveprosjekt. Dog vil jeg påstå at man alt etter tre uker kan se at den ikke hører hjemme i skolen. Løsninger laget av «hvite menn som pusher 50» er ikke det som funker. Løsninger som kommer fra samspill med elevene, de det faktisk gjelder og som kan sine utfordringer best, det er det som funker. Så kjære Torbjørn, vennligst stopp dette. Snu, før det er for sent. Før de elevene som sliter mest begynner å falle fra!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer