Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pride 2018:

Problemet mitt er hva som skjer når pride er over

Har jeg bare en verdi for bedrifter én uke i året?

TILTAK: Det arrangeres prideparader i hele landet, og bedrifter kjører på med gode, flotte tiltak, men så fjernes de etterpå, skriver artikkelforfatter. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TILTAK: Det arrangeres prideparader i hele landet, og bedrifter kjører på med gode, flotte tiltak, men så fjernes de etterpå, skriver artikkelforfatter. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Meninger

Juni er en flott måned å være skeiv, det er pridemåneden og man ser det skeive representert over alt. Det arrangeres prideparader i hele landet, og bedrifter kjører på med gode, flotte tiltak. Problemet mitt er hva som skjer når pride er over.

I fjor var jeg kjempeglad for å se at Fridays hadde satt i gang med kjønnsnøytrale toaletter under pride, og jeg husker at jeg sa til meg selv at jeg håpte dette kom til å fortsette. Det er så mange transpersoner og personer med ikke-normativt kjønnsuttrykk som ikke bruker offentlige toaletter, fordi man er redd for hva som kan skje når de går inn på det toalettet de ønsker.

Dette har Skeiv Ungdom hatt kampanjer om i flere år. Derfor oppleves det for meg som respektløst å gi oss den gulroten, for så å bare fjerne den med en gang det ikke er pride og hype rundt det lenger.

I år har også Clarion Hotels hengt seg med på kjøret, noe som er veldig hyggelig! Vi ser at det fungerer med kjønnsnøytrale toaletter i èn uke. Jeg tenker vi kan bruke den lærdommen og innføre det i de resterende 51 ukene.

Det er tross alt mest på vinterstid det er problematisk at mennesker velger å “holde seg” fremfor å gå på toalettet. Urinveisinfeksjon er langt over gjennomsnittet representert hos transpersoner og personer med ikke-normativt kjønnsuttrykk, nettopp fordi de velger å holde seg unna situasjoner som kan bli farlige eller ubehagelige, som et toalettbesøk.

DNB har i år igjen satt regnbueflagg som profilbilde på facebook, men hva gjør de egentlig for å skape mer mangfold? De lager en søt video hvor familiemangfoldet kommer frem, og jeg kjente at den fikk frem en liten tåre i øyekroken.

Det er en god start, men kunne man heller bruke Sparebank Stiftelsen DNB til å øremerke penger til skeive prosjekter og gjøre det enklere å søke om midler til gjennomføring av dette?

Eller øke kunnskapen om skeiv tematikk i bedriften ved hjelp av tiltak som Rosa Kompetanse og Restart kurs? Slik kan man bli flinkere til å møte kundemassen sin der de er.

I år er jeg så heldig at jeg har blitt valgt inn som leder for Skeiv Ungdoms sommerleir, Jafnadhr. En leir som jeg har vært så heldig å være en del av, enten som deltager, frivillig eller medarrangør de siste ti årene.

Det vi ser hos de som kommer på leiren vår er akkurat hvor befriende det er å ikke måtte tenke over hvor man skal gå på do, eller dusje, og når det er synlig for andre hva som er ditt foretrukne navn og pronomen, ved hjelp av navneskilt.

Jeg kan med hånden på hjerte si at om overnevnte tiltak faktisk gjennomføres, ikke bare i de bedriftene jeg nevner her, vil det bli en reell endring i livskvaliteten for mange mennesker.

Mitt ønske for i sommer er at denne befriende følelsen skal være mulig også når man ikke er på leir. Derfor spør jeg: Når det nå lar seg gjennomføre i løpet av prideuken, hvorfor ikke hele året?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling