«Problemet»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STØRE: Gjennom snart 25 år i politisk arbeid har jeg mange ganger forundret meg over akademiske øvelser som skal forsøke å få en mangslungen virkelighet til å passe inn i en eller annen teoretisk modell. Men Thor Øivind Jensen og Trond Blindheims artikkel «Problemet Støre» i Dagbladet 21.2, tar jammen prisen: Norge har en utenriksminister som er så dyktig at han representerer en demokratisk fare! Tenk det, Hedda.Denne oppsiktsvekkende konklusjon baserer Jensen og Blindheim på den tese at utenriksministeren i egne øye ikke gjør feil og at han ikke ser seg som «best blant likemenn», men bare «best». Disse påstandene og den beskrivelse de gir av utenriksministerens person og hvor han angivelig skal ha tilegnet seg sin «humørløse, strenge og selvsikre framtoning», minner ganske sterkt om konstruerte forskningsdata. Men det er jo slikt man kan oppnå noen øyeblikks berømmelse på.

HVOR FOLKELIGE bør folkets ledere være, spør de to forfatterne, og svarer selv at folk vil at politiske frontfigurer skal likne på dem selv. Det som skaper tillit, er at de er som oss, bare de snyter litt mindre på skatten. Vel. Nå viser en rekke popularitetsmålinger at utenriksminister Jonas Gahr Støre oppnår hittil ukjente høyder i tillit og popularitet blant dem som blir spurt. Ingen andre norske politikere, nåværende og tidligere, er i nærheten av slike tall. Disse undersøkelsene bekreftes også av folk man snakker med; utenriksministeren får anerkjennelse, er godt likt og folk har fått tillit til ham.Har det ikke streifet statsviteren og sosiologen at den tillit utenriksministeren så raskt har opparbeidet seg, kanskje rokker noe med deres teoretisering rundt hans angivelige elitistiske virkning og hans angivelige syn på sin egen besthet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer