NORSK DETEKTIV: Jo Nesbøs etterforsker Harry Hole skal være norsk, men innspillinga av «Snømannen» kan fremdeles havne i Stockholm. Foto: NTB scanpix
NORSK DETEKTIV: Jo Nesbøs etterforsker Harry Hole skal være norsk, men innspillinga av «Snømannen» kan fremdeles havne i Stockholm. Foto: NTB scanpixVis mer

Produsent: - Harry Hole blir ikke svensk

Men Stockholm er interessert i innspillinga, sier produsent Piodor Gustafsson.

(Dagbladet): Oslo var i realiteten alene i «budkrigen» om hvor innspillinga av den forestående Hollywood-filmen om Jo Nesbøs etterforsker Harry Hole skulle legges, meldte NRK tidlig mandag morgen.

Som respons på en omtalt interesse fra svensk side, som skulle lyde på 1,5 millioner svenske kroner, la kulturbyråd Hallstein Bjercke i Oslo i vår 1,5 millioner norske kroner på bordet for å lokke innspillinga til Oslo. Men det kom egentlig aldri noe konkret bud fra Stockholm, var meldingen filmfondet Filmregion Stockholm ga NRK tidligere i dag.

Men så enkelt var det visstnok ikke. Stockholm har vist interesse for å sikre seg innspillinga, og kommet med tilbud under forhandlinger, men produsentene av filmen kan ikke peke på et konkret tall.

- Vurderer muligheter - Vi ble spurt om det stemte at Stockholm hadde kommet med et bud på 1,5 millioner svenske kroner, og svarte nei til det, sier Piodor Gustafsson, filmens svenske co-produsent, til Dagbladet.

Han sier at størrelsen på et tilbud fra Stockholm kan bli mer eller mindre enn 1,5 millioner, men at det avhenger helt av hvor mange innspillingsdager som eventuelt legges til byen.

Gustafsson sier at det internasjonale produksjonsselskapet Working Title nå vurderer alle muligheter for hvor og hvordan innspillingen skal løses, og at det er de som til slutt tar en endelig avgjørelse.

- Blir ikke svensk - Målet har hele tiden vært at så mye som mulig skal spilles inn der boka er skrevet. Så er det avgjørende for antall norske innspillingsdager om vi kan finne finansiering i Oslo og Bergen, og om Norge får på plass en statlig insentivordning, sier Gustafsson, som også understreker at Harry Hole ikke risikerer å bli svensk:

- Dette blir jo en engelskspråklig Hollywood-film, så Harry Hole blir en engelsktalende nordmann. Regissørens visjon har dessuten hele tiden vært å spille inn de avgjørende eksteriørscenene i Norge, sier Gustafsson.

- Ville etterprøve Debatt- og magasinredaktør Kyrre Nakkim i NRK sier til Dagbladet at deres fokus i saken har vært å etterprøve påstanden om at Stockholm faktisk bød 1,5 millioner, som var foranledningen til at kulturbyråden i Oslo åpnet sin pengesekk.

- Vi har intervjuet de sentrale aktørene med tanke på å se etter hva som ligger til grunn for den politiske behandlingen av denne saken, og har altså fremdeles ikke fått klarhet i hvor informasjonen om at Stockholm bød 1,5 millioner kom fra, sier Nakkim.

Det var Aftenposten som i mai først meldte at lokale myndigheter i Stockholm fristet produksjonen med 1,5 millioner svenske kroner.

- Så langt jeg har rukket å undersøke saken er det ingen grunn til å tvile på at det vi har skrevet medfører riktighet. Jeg stusser over at NRK slår opp en så stor sak uten å ha sjekket den bedre, sier Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim til fagbladet Journalisten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram