Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Crown»

Produsentene bak «The Crown» beklager lønnsgap-skandalen

Nå sier produsentene at de skal jobbe for like rettigheter i filmbransjen.

KONTROVERS: Claire Foy spilte selveste dronning Elizabeth II i «The Crown», men tjente mindre enn Matt Smith, som spilte ektemannen prins Philip. Trailer fra sesong 2. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte stor oppmerksomhet da det ble kjent at stjerna som spiller dronning Elizabeth II i den populære serien «The Crown», Claire Foy, tjener mindre enn skuespiller Matt Smith, som spiller ektemannen prins Philip.

Foy skal ha fått betalt om lag 40.000 dollar per episode, mens hennes mannlige motspiller fikk mer i Netflix-serien - uten at det er kjent hvor mye Smith fikk betalt.

Nå beklager produsentene bak serien at de to skuespillerne ble dratt inn i skandalen, ifølge bransjenettstedet Screen Daily.

- Vi vil beklage overfor både Claire Foy og Matt Smith, framstående skuespillere og venner, som har blitt senter for en mediestorm som de selv ikke har skyld i, sier produksjonsselskapet Left Bank Pictures i en pressemelding.

- Visste ingenting

Det var på en konferanse i Jerusalem forrige uke at kreativ direktør Suzanne Mackie i Left Bank Pictures avslørte at Matt Smith tjente mer enn Claire Foy.

Produksjonsselskapet understreker at verken Foy eller Smith visste hva den andre tjente under innspillingen av serien.

- Som produsenter av «The Crown» er vi ansvarlige for budsjetter og lønninger; skuespillerne er ikke klar over hvem som får hva, og kan ikke bli holdt personlig ansvarlig for hva kollegene deres får betalt, heter det i pressemeldingen.

Lønns-fadesen førte til at flere enn 25.000 mennesker skrev under en underskriftskampanje for å støtte Claire Foy, ifølge The Independent.

De ønsket at Matt Smith og Netflix skulle donere en sum, tilsvarende pengene som Smith hadde tjent mer enn Claire Foy, til kampanjen TimesUp-kampanjen. Det er en kampanje som ble startet etter #metoo-kampanjen, blant annet for å sikre kvinner like rettigheter.

Hevdet at Smith var bedre kjent

Årsaken til at Matt Smith fikk bedre betalt, skal ha vært at produsentene mente Smith var en mer berømt og etablert skuespiller i Storbritannia da han fikk rollen, ifølge New York Times.

Før «The Crown» var han mest kjent for tittelrollen i den tradisjonsrike BBC-serien «Doctor Who» fra 2010 til 2013.

Foy var på sin side relativt ukjent da hun fikk rollen som Storbritannias monark. Men for innsatsen i de to første sesongene av «The Crown» har Foy imidlertid blitt prisbelønnet med både Golde Globe og Emmy. Smith er ikke blitt nominert til noen av de berømte prisene.

For seint for Foy

Produksjonsselskapet Left Bank Pictures planlegger nå å møte representanter fra TimesUp-kampanjen i Storbritannia. De skal også møte ERA50:50, en britisk organisasjon som arbeider for kvinnelige skuespillere.

- Vi forstår og støtter opp om den diskusjonen som nå foregår i hele samfunnet om lik betaling, uten kjønnsforskjeller, og at filmindustrien skal behandle kvinner på en mer likestilt måte, både kvinnene foran og bak kamera.

Men produksjonsselskapets innrømmelser kommer for seint for Claire Foy. Skuespilleren er allerede ferdig med å spille rollen som dronning Elizabeth.

Den eldre dronningen spilles av Olivia Colman.

Under debatten forrige uke hintet Mackie om at Olivia Colman vil få det samme som sin mannlige motpart.

- Fra nå av er det veldig viktig for oss å understreke at ingen får mer betalt enn dronningen, sa Mackie da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!