Du leser nå Dagbladet Pluss

Kunsttyveri og utstilling:

Profesjonelle kunsttyver stjal 400 verk: «Det var som om de tok våre liv fra oss»

Politiet fant ingen fingeravtrykk eller andre spor på åstedet. Nå er verkene trolig «saltet ned» for framtidig gevinst. 

Fremmedfølelse: Allerede som 18-åring og flyktning i London ga Peter Weiss et vitnemål om fremmedfølelse og fordrevet eksistens i det todelte <b>«</b>Mennesker på en sporvogn». Her ser vi Weiss (med briller) etter verdenspremieren på stykket «Vietnam-Diskurs» i 1968. Foto: NTB Scanpix
Fremmedfølelse: Allerede som 18-åring og flyktning i London ga Peter Weiss et vitnemål om fremmedfølelse og fordrevet eksistens i det todelte «Mennesker på en sporvogn». Her ser vi Weiss (med briller) etter verdenspremieren på stykket «Vietnam-Diskurs» i 1968. Foto: NTB ScanpixVis mer

Peter Weiss’ fødsel ble markert 8. november der det selvsagt også ble lagt stor vekt på hans posisjon som dramatiker og prosaforfatter. Likevel var det skrevne ord ikke det eneste virkemiddel han behersket.

Både før og etter tysk-jødiske Weiss fikk eksil, og seinere statsborgerskap i Sverige ved verdenskrigens utbrudd, kom billedkunsten til å spille en viktig rolle for ham. Allerede som 18-årig landflyktig i London formidlet han fremmedfølelsen ved å være en ung forvist i diptykonet «Mennesker i en sporvogn».

Dette dystre dobbeltmaleriet danner nå et talende utgangspunkt for minneutstillingen over billedskaperen Weiss i Uppsala Konstmuseum, som varer fram til 10. januar.

Det har imidlertid ikke blitt en så omfattende presentasjon av de etterlatte originalarbeidene, som man kunne ønske. Dette skyldes at nesten 400 malerier, collager, skisser og tegninger ble stjålet fra et solid avlåst lager i Stockholm våren 2008.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.