Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-streiken:

Professor kritisk til NRK-streik

BI-professor Morten Kinander tror ikke streiken i NRK vil føre til bedre lønn for journalistene, men at den vil vise at folk klarer seg uten rikskringkasteren.

PROTESTERTE: NRK-ansatte demonstrerte fredag mot det de mente var streikebryteri av NRK. 1700 NRK-journalister er tatt ut i streik. BI-professor Morten Kinander mener NRK-streiken er «unødvendig» og trolig ikke vil føre til at journalistene får høyere lønn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PROTESTERTE: NRK-ansatte demonstrerte fredag mot det de mente var streikebryteri av NRK. 1700 NRK-journalister er tatt ut i streik. BI-professor Morten Kinander mener NRK-streiken er «unødvendig» og trolig ikke vil føre til at journalistene får høyere lønn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Kinander, som er professor i rettsvitenskap, sier til Aftenposten at han mener journalister i andre medier ikke hadde våget en lignende streik i en situasjon der mediene møter knallhard konkurranse utenfra, fra aktører som Facebook og Google samt nye plattformer som strømmetjenester og podkaster.

- Det er krig på alle fronter. Men det er bare NRK-journalistene som kan streike uten å ofre egen jobbsikkerhet en eneste tanke. Fordi jobben er garantert over statsbudsjettet, sier professoren, som omtaler streiken som «unødvendig».

SNUR I DØRA: Christian Borch skulle inn for å gjøre en jobb i NRK, men de streikende presset ham til å snu. Borch fortalte at han hadde glemt at det var streik. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Den kommer mest sannsynlig ikke til å føre til høyere lønn for NRK-journalistene. Derimot vil den nok synliggjøre for folk at man kan klare seg godt uten NRK, tror Kinander.

Fagforeningsleder Richard Aune i NRKJ mener kritikken er lettvint og minner om at det ikke bare er lønnskravet som ligger til grunn for streiken. De streikende vil ha forsikringer om kompetanseheving og likebehandling av midlertidig ansatte.

- Og vi ber ikke om å bli lønnsledende, men at avstanden til andre i bransjen blir litt mindre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media