KJØR DEBATT: Bryan Caplan har brukt seks år av sitt liv på å lese relevant forskning for å underbygge mistanken om at utdanning er massivt oppskrytt. Resultatet er boka The Case against Education. Why the Education System Is a Waste of Time and Money.
KJØR DEBATT: Bryan Caplan har brukt seks år av sitt liv på å lese relevant forskning for å underbygge mistanken om at utdanning er massivt oppskrytt. Resultatet er boka The Case against Education. Why the Education System Is a Waste of Time and Money.Vis mer

Professor mener utdanning er bortkastet

Økonomen Bryan Caplan ser seg selv som en varsler i et utdanningssystem som handler mer om signaleffekt enn om kunnskap.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Selv om jeg møter liten forståelse for standpunktet, har jeg aldri opplevd at jeg fikk noe særlig igjen for utdannelsen min. Greit, jeg studerte filosofi, et med rette latterliggjort fag, men andre fag jeg har tatt, var minst like ille. Praktisk-pedagogisk utdanning var for eksempel en blanding av selvfølgeligheter og overflatisk teori som ikke hjalp meg en meter i lærergjerningen. Masteroppgaven min var en orgie av innskutte leddsetninger og semikolon. Å skrive lærte jeg meg først da jeg måtte tenke på at leserne ikke fikk betalt.

Seinere har jeg hatt forskjellige kontorjobber i både privat- og offentlig sektor. Jeg har ikke hatt noen spesiell forhåndskunnskap for å gjøre disse jobbene, men lært meg det jeg trengte å kunne på arbeidsplassen. Mitt inntrykk var at det samme gjaldt de fleste rundt meg. Utdannelsene sine trengte de for å få jobben, men ikke for å gjøre jobben. Når jeg spør dem, innrømmer de fleste da også at de får lite bruk for den konkrete kunnskapen de plukket med seg etter tre til fem år på universitet eller høyskole. Ikke bare filosofi, men også mer praktiske fag som økonomi, inneholder massevis av stoff man aldri får bruk for på en vanlig arbeidsplass.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn