Professor refser TV 2 etter at «Dyretolk»- Vibeke røyk ut av «Farmen»

«Farmen»-deltaker Vibeke Hoff har brukt 200 000 kroner på dyretolk-utdannelse. Selv forstår hun at folk er skeptisk.

OMDISKUTERT: «Farmen»-deltaker Vibeke Hoff (61) forklarer at hun skjønner skeptikerne. Hun mener imidlertid at ikke alle trenger å like det hun driver med, men at hun imidlertid håper de kan respektere hennes yrke som dyretolk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMDISKUTERT: «Farmen»-deltaker Vibeke Hoff (61) forklarer at hun skjønner skeptikerne. Hun mener imidlertid at ikke alle trenger å like det hun driver med, men at hun imidlertid håper de kan respektere hennes yrke som dyretolk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

BRANDBU (Dagbladet): - Jeg skjønner svært godt at folk er skeptisk til det jeg driver med, og det respekterer jeg. 

«Farmen»-deltaker Vibeke Hoff (61) har skapt en rekke overskrifter og fått mye oppmerksomhet i sosiale medier etter at hun entret tv-ruta og hevdet at kan snakke med dyr.

- Undervurderer publikum Kristian Gundersen, biolog og professor i fysiologi ved UiO, er en av dem som er svært skeptisk til såkalte dyretolkere.

- Dette er ikke reelt. Det er ikke påvist telepati blant mennesker, og spesielt ikke i forhold til dyr, sier Gundersen som også har skrevet boka «Snåsakoden»

Han mener også at det er kritikkverdig av kanalen å vie tv-tid til personer som kommer med påstander som ikke kan la seg dokumentere. 

- Jeg mener de undervurderer publikum, sier professor Gundersen.

IDYLL: Vibeke Hoff har totalt to hester, sju hunder og fire katter som hun tar seg av på gården i Brandbu.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IDYLL: Vibeke Hoff har totalt to hester, sju hunder og fire katter som hun tar seg av på gården i Brandbu. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Pressekontakt for «Farmen» i TV 2, Alex Iversen, sier følgende om Hoffs deltakelse i programmet: 

- Vi valgte å ha med Vibeke fordi hun er en spennende og fargerik person. Grunnen til at hun ble viet mye tv-tid den første uka, var fordi hun var sentral for det som skjedde på gården, og hadde dermed en naturlig plass i programmet. Kristian må få lov til å mene det han ønsker. Vi synes fremdeles av Vibeke er en spennende deltaker som viste stor omsorg for dyrene, sier Iversen.

Trakk seg I gårsdagens episode ble det også kjent at Hoff valgte å trekke seg fra TV 2s realityprogram - av flere årsaker. 

- Jeg ble aldri med for konkurransen sin del. For meg var det viktigst å fokusere på individuell stell av dyrene og at produksjonsselskapet satte fokus på dyrekommunikasjon. Det var mitt budskap, og jeg følte at jeg hadde oppnådd det jeg ønsket.

- Så du en personlig vinning i det å delta på «Farmen»?

- Nei, mitt mål var å skape oppmerksomhet rundt dyra, og forhåpentligvis skape en mykere holdning til hvordan dyr skal behandles. Jeg har så mange ganger opplevd gjennom dyresamtaler at både dyr og mennesker har fått en ny hverdag. 

Flyttet på landet Hun har utdannelse innen markedsføring og pedagogikk, og har tidligere jobbet som markedsfører, interiørkonsulent, barnehageassistent og lærervikar i Oslo. 

For 15 år siden la hun imidlertid det pulserende bylivet, stresskofferten, blyantskjørtene og neglelakken på hylla til fordel for sin store drøm, om å leve på en gård utenfor allfarvei. 

- Selv om mange kanskje tror det, er jeg ikke en gæren gammel dame som lever på en rosa sky sammen med alle dyra mine, sier hun lattermildt.  

Betalte 200 000 kroner Det hele startet med en annonse i lokalavisa for seks år siden. Med pirret nysgjerrighet meldte Hoff seg på den alternative utdannelsen som til sammen skulle koste henne tre år og 200 000 kroner.

- Jeg var selv skeptisk i begynnelsen. Det var jo kostbart, men sett i ettertid synes jeg det var verdt hver eneste krone.

- Hvor mye tjener du på å jobbe som dyretolk?

- Det er vanskelig å si. Ett år tjente jeg 125 000 kroner. Da tok jeg cirka 550 kroner per oppdrag, uavhengig av timer. Nå tar jeg cirka 750 per oppdrag. Man kan jo ikke leve av dette ene og alene. Jeg har hatt andre jobber ved siden av, sier Hoff og understreker at hun betaler skatt som alle andre. 

- Ingen guru I dag finnes noen det ikke noen vitenskapelige grunnlag for kommunikasjon med dyr, slik dyretolker hevder å kunne praktisere.

Likevel synes ikke Hoff det er problematisk å ta betalt for en slik tjeneste. 

- Nei, dette er jo kunder som kommer til meg. Jeg informerer alltid om at jeg ikke er noen guru eller har en fasit. Likevel har jeg fått så mye bevis på at det jeg driver med er riktig.

Håper på respekt Hoff forklarer videre at hun får henvendelser fra alle slags mennesker.

I 99 prosent av tilfellene får hun, etter avtale med eier, tilsendt et bilde på e-post av dyret det gjelder, sammen med spørsmål fra eierne. Ofte er det forsvinningssaker eller helserelaterte oppdrag. 

- Dyrekommunikasjon går blant annet på telepatisk kontakt og instinkter. I samtale med et dyr kan man få tilbakemeldinger i form av bilder, lukt, følelser, smerte, glede og noenganger vanvittig redsel. Det spiller på hele følelsesregisteret.   

- Søker respekt Hoff forklarer at hun ikke er en person som ønsker å tre dyrekommunikasjon nedover øra på noen.

- Jeg tenker at det er mange med sine akademiske yrker som ønsker å sette to streker under svaret på det meste. Man trenger ikke like det jeg driver med, men det er viktig for meg er at folk kan respektere det, sier hun.

ET HUNDELIV: Vibeke Hoff flyttet fra bylivet og ut på landet. Det angrer hun ikke på.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ET HUNDELIV: Vibeke Hoff flyttet fra bylivet og ut på landet. Det angrer hun ikke på. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram