Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

#metoo

Professor sparket etter varsler om seksuell trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er sparket etter anklager om seksuell trakassering.

VARSLER: Rektor Jørn Christian Mortensen har tidligere bekreftet at varslene som er kommet til skolen og til Kunnskapsdepartementet er «omfattende og av høy alvorlighetsgrad». FOTO: Nina Hansen / Dagbladet
VARSLER: Rektor Jørn Christian Mortensen har tidligere bekreftet at varslene som er kommet til skolen og til Kunnskapsdepartementet er «omfattende og av høy alvorlighetsgrad». FOTO: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Oppsigelsen kommer etter måneder med intern oppvask ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), der anklagene om seksuell trakassering har versert i lang tid, skriver NRK.

På sin nettside skrive KHiO at skolen har konkludert i varslingssakene med påstander om uønsket seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering.

På sine egne nettsider skriver skolen at «det er sannsynliggjort i det i en av sakene har forekommet brudd på allmenne normer for akseptabel atferd, tilfeller av seksuell trakassering og brudd på de etiske retningslinjene til Kunsthøgskolen i Oslo. Saken har ført til avskjed».

Ifølge NRK gjelder denne saken en professor ved skolen.

Mannen ønsker ikke selv å kommentere avgjørelsen overfor NRK.

Professoren har vært tilknyttet høgskolen i 20 år.

Tre varslersaker

De ansatte og studentene er blitt informert om avgjørelsen på et allmøte.

Skolen har også konkludert i to andre varslersaker. På sin egen nettside skriver skolen at det i den ene saken «ikke er grunnlag for å konkludere med handlinger som representerer seksuell trakassering, men det er sannsynliggjort at det har skjedd brudd på de etiske retningslinjene til Kunsthøgskolen i Oslo. Den ansatte har sagt opp sin stilling».

I den tredje saken skriver skolen at påstanden om seksuell trakassering eller tilnærmelser ikke er tilstrekkelig underbygget, og at «saken derfor avsluttes fra varslingsutvalgets side».

Flere varsler

I desember fikk Kunnskapsdepartementet varsel om seksuell trakassering ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), skrev nettavisa Khrono.

I et skarpt brev skrev departementet om det anonyme varselet, der varslerne anførte at en ansatt ved KHiO «over lang tid har vært seksuelt trakasserende og krenkende, og om en ukultur der dette ikke bekjempes».

Det ble også varslet mot en annen ansatt. Departementet ba Kunsthøgskolen vurdere politianmeldelse.

I februar skrev Dagbladet at det var kommet enda flere varsler mot de to ansatte.

Kunsthøgskolen i Oslo består av Teaterhøgskolen, Operahøgskolen, Kunstakademiet og avdelinger for dans, design og kunst og håndverk.