DEBATT

Debatt: Ytringsfrihet

Professor trues med sensur

Feministen og forfatteren Camille Paglia blir møtt av protester og underskriftskampanje i USA etter uttalelser om transbevegelsen og metoo.

OMSTRIDT: Feminist og professor Camille Paglia blir beskyldt for å være «transfobisk», og kreves fjernet fra University of the Arts i Philadelphia av ei gruppe studenter. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Feminist og professor Camille Paglia blir beskyldt for å være «transfobisk», og kreves fjernet fra University of the Arts i Philadelphia av ei gruppe studenter. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

STransbevegelsen i vår tid er først og fremst et symptom på sivilisasjonens kaos og kollaps, og metoo-bevegelsen har gjort amerikanske universitets-campuser til rene offer-arenaer.

Ordene tilhører professor i humaniora og mediefag ved University of the Arts i Philadelphia, feministen og forfatteren Camille Paglia (72). Hun har kjempet for ytringsfrihet, den frie tanke og like rettigheter for alle i hele sitt akademiske liv. Nå trues hun selv med sensur. For noen uker siden avbrøt en gruppe studenter en av hennes forelesninger om kjønnsbilder i den vestlige kulturen med utropene: «Trans lives matters!» og «We believe survivors / metoo-victims!».

Paglia sverger til de biologiske kjønnsforskjellene, og at «det mannlige» og «det kvinnelige» bør respekteres som ulike størrelser. Studentene hevder at Paglia er «transfobisk» og at hun ikke støtter overgrepsofre slik hun bør. Paglia hevder på sin side at det ikke er hennes rolle som lærer å støtte studenter for deres private affærer. Hun maner til «street-wise»-het, selvbevissthet og selvkontroll og ansvar for egne liv i date-rape-debatten. Paglia har satt spørsmålstegn ved om «valget om å bli trans er genuint i ethvert tilfelle», og hun er skeptisk til den pågående trans-bølgen, som hun mistenker «er blitt skapt av langt flere psykologiske og sosiologiske faktorer enn de rådende kjønns-diskurser tillater». Hun er like mye motstander av kirurgisk kjønnsskifte som av kosmetisk kirurgi. «Studenter i dag bør heller fokusere på sine studier, se mot kosmos og fordype seg i den historiske kanon», sier hun, og er alvorlig bekymret for den offentlige utdannelsen i USA i dag - som hun mener likner mest på en kafeteriameny der studenten kan plukke emner fra ulike fag etter eget forgodtbefinnende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer