Professoren som lurte Snåsamannen

Kritikken av healing mangler vitenskapelig grunnlag, og blir dermed bare alminnelig synsing.

SNÅSAKODEN: Professor Kristian Gundersens (bildet) bok «Snåsakoden» bringer tall som viser at han ikke har vitenskapelig grunnlag for sin massive skepsis til healing, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl
SNÅSAKODEN: Professor Kristian Gundersens (bildet) bok «Snåsakoden» bringer tall som viser at han ikke har vitenskapelig grunnlag for sin massive skepsis til healing, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden Snåsamannen ble kjent i slutten av 2008 har professor Kristian Gundersen flere ganger i media hevdet at hans skepsis til healing bygger på et vitenskapelig grunnlag. I «Snåsakoden» får vi endelig se hvilket vitenskapelig grunnlag Gundersen egentlig bygger sin generelle skepsis til healing på. Det viser seg å være et tynt grunnlag.

Gundersens vitenskapelige grunnlag består av metastudien «The Efficacy of Distant Healing» (Astin m.fl. 2000). Den tar for seg 23 undersøkelser som omfatter 2774 pasienter. Metastudien inkluderer bare studier som oppfyller følgende tre kriterier: Randomisering av pasientene, placebo-kontroller (eller i det minste blinding av pasientene) samt publisering i et internasjonalt tidsskrift med fagfellevurdering. Gundersen kommenterer metastudien slik:

«Oversikten viser at 57 prosent av undersøkelsene resulterte i en signifikant positiv effekt av healingen. Dette er ikke tilstrekkelig til å konkludere med at healing virker, og dessverre er den vitenskapelige evidensen for healing svekket i en seinere oppdatering. Blant annet viste det seg at det var ‘pyntet' på dataene i en av de positive studiene.» (Gundersen s. 168)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer