Proff Holt

Engasjert, spennende og innholdsrik thriller.

LØSE TRÅDER: Anne Holt legger opp til et stort scenario med raske sceneskift, mange løse tråder og et sjeldent rikt persongalleri i sin nye roman, skriver Dagbladets anmelder.  Foto: Espen Røst / Dagbladet
LØSE TRÅDER: Anne Holt legger opp til et stort scenario med raske sceneskift, mange løse tråder og et sjeldent rikt persongalleri i sin nye roman, skriver Dagbladets anmelder. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: 20 desember 2008: En barbent jente i bare nattkjolen virrer rundt i snøen utenfor Theatercaféen i Oslo. Hun er i ferd med å bli påkjørt av trikken, da hun blir reddet av mystisk mann som raskt forsvinner i mengden.

Den 14 år gamle jenta, som har autistiske trekk, hvisker til sin vettskremte mor: «Damen var død». Noen dager seinere fisker Oslo-politiet opp et lik fra havnebassenget. Liket er oppløst til det ugjenkjennelige.

Biskop drept
Det viser seg å være den 17 år gamle gateprostituerte kurdiske asylsøkeren Hawre Ghani. En måned tidligere ble en narkoman stukket ned og drept i Sofienbergparken.

En kvinne har forsvunnet, og en usympatisk billedkunstner blir drept da han får en sprøyte stukket inn i låret.

Det er igjen snakk om seriemord i Holts siste krim.

Proff Holt

Mest rystende av alt:

Biskopen i Bjørgvin, Eva Karin Lysgård, blir stukket ned og drept under en mystisk nattevandring på selveste julaften. Lysgård var en brubygger innenfor kirken. Hun kjempet for homofilt ekteskap, men var en sterk motstander av abortloven. Ektemannen er rystet over drapet. Rystet og mistenkelig tverr.

Den sorgtunge sønnen undrer seg over et fotografi som er forsvunnet.

Hat
Hanne Wilhelmsen har en bitte liten rolle i denne bok nummer fire om etterforskerparet som består av kriminalpsykolog Inger Johanne Vik og Kripos-etterforsker Yngvar Stubø. Inger Johanne forsker nå på hatrelaterte drap, i samarbeid med Wilhelmsens arvtaker Silje Sørensen.

Inger Johannes datter fra første ekteskap er identisk med den underlige jenta som nesten blir drept av trikken. Hun har en ubehagelig følelse av at noen forfølger datteren.

Homofilt samliv
Tittelen til tross — dette er ingen bok om penger og finans. Det vil si — vi er innom det også — gjennom finansmannen Marcus Koll d.y. Han har tjent seg styrtrik på alltid å gå mot strømmen i den skiftende finansverdenen.

Koll bor med sin veterinærektemann og deres sønn. I en roman der homofili skal spille en sentral rolle.

Et velkjent tema hos Anne Holt, men også et hett tema hos andre forfattere denne høsten.

Dette er en type krim proffe Anne Holt behersker. Hun legger opp til et stort scenario med raske sceneskift, mange løse tråder og et sjeldent rikt persongalleri. I overkant rikt kanskje, og krydret med vel mange detaljer fra privatlivet.

Dagsaktuelle temaer
Samfunnsengasjerte Holt innlemmer som vanlig en rekke dagsaktuelle temaer:

Barn som sviktes av barnevernet, finanskrise, muslimsk fundamentalisme og kristelig intoleranse.

Men også kristen nestekjærlighet, noe som kommer fram i en nokså selsom epilog. Holt har i tillegg sneket inn en nydelig kjærlighetsfortelling i denne leseverdige thrilleren.

Følg oss på Twitter:

Twitter.com/Dbnolitteratur

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer