Proffene i Janis' fotspor

AUSTIN (Dagbladet): Janis Joplin ble oppdaget på Threadgill's på 60-tallet. Nå har texanerne oppdaget Proffene fra Bergen på den legendariske klubben. Gjesteartist var byens egen stjerne, Tish Hinojosa.

Proffene ble møtt med stående ovasjoner og trampeklapp under og etter konserten. En fjær i hatten for lederen Trond Nordvik, som startet gruppa for ti år siden og som står bak de fleste sangene.

- Dette var mye større enn forventet, sier spesialskolelæreren til Dagbladet.

Proffene er et integrert orkester som startet som et voksenopplæringstiltak for psykisk utviklingshemmede i Bergen. For fire år siden var gruppa på Norsk Høstfest i Nord-Dakota, og jubileumsturen kunne ikke være dårligere. Foruten konserten på Threadgill's har gruppa spilt på et par skoler og en bokkafé i Austin og i sjømannskirken i Houston.

Gjesteartist

Trommeslager og vokalist Terje Thunes drar i gang showet med «Syng med Terje», en norsk versjon av «Jambalaya». Proffene fortsetter med «Samme vei» og andre sanger fra CD-en «En dag».

- Tenk å få spille på et sånt sted, og så med hon Tish, sier Terje og slår begeistret ut med armene.

Den populære Austin-artisten ble kjent med gruppa da hun var i Bergen for seks-sju år siden, og skrev en sang til dem som hun framførte på Threadgill's. «After The Rain» er også med på CD-en «En dag».

Janis Joplin

Historien til Threadgill's går tilbake til 1933, men det var en universitetsstudent og hippie som virkelig plasserte stedet på rockekartet. Eieren Kenneth Threadgill hørte Janis Joplin synge der, og hjalp henne i gang. Da hadde klubben allerede en spesiell posisjon i Austins musikkmiljø, og tradisjonen holdes i hevd.

En kveld i uka kan gjestene nyte tradisjonell mat fra sørstatskjøkkenet til levende musikk, og Proffene kan skryte av at de har spilt på samme scene som Austin-stjerner som Jimmie Dale Gilmore, Joe Ely og Jerry Jeff Walker.