Profiler gjør opprør i NRK

NRK mister lyttere når de har nyhetssendinger på radio. Nå vil de kutte i P1s faste nyhetssendinger, og det får programledere til å tenne på alle pluggene.

- HODELØST: Programleder i NRK, Tomm Kristiansen, er svært kritisk til forslagene til endring av NRKs nyhetssatsning, og forteller at hans kolleger også er negative. Foto: Espen Røst / Dagbladet
- HODELØST: Programleder i NRK, Tomm Kristiansen, er svært kritisk til forslagene til endring av NRKs nyhetssatsning, og forteller at hans kolleger også er negative. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«P1 opplever — som flere andre radiokanaler — å miste lyttere ved programskifter og nyhetssendinger. .»

Ordene kommer fra NRKs interne rapport «Framtidas P1», som konstaterer at nyheter gir negativt utslag i P1s lyttertall.

Det er forøvrig den samme rapporten som var bakgrunnen for Dagbladets artikkel om hvordan NRK slakter sine egne programledere. Nå er det nyhetsdekningen som får gjennomgå.

Foreslår kutt Som tiltak foreslår utvalget blant annet å integrere nyhetene i de større sendeflatene, samt at nyhetsbildet skal få styre lengden på nyhetsbulletengene.

Utvalget viser til at dette tidligere har blitt gjort med suksess:

«Fjerning av nyhetssendinger (Dagsnytt kl 12:30) og kortere nyhetssendinger (f. eks. kl 17:30) viser at der det var et fall i lyttingen, er det nå mer stabilt.»

- Hodeløst Utvalgets vurderinger og forslag skaper reaksjoner blant NRK-profilene.
 
- Dette er hodeløs tenkning. Nyhetene er i ferd med å bli borte i NRKs viktigste nyhetskanal, og ledelsen er i ferd med å gjøre P1 om til et sted for lokale nyheter og underholdning, sier Tomm Kristiansen, tidligere NRK korrespondent og nå programleder i «Dagsnytt 18».

Kristiansen forteller at også hans utenrikskolleger og ledere reagerer med vanntro.

- Dommen er enstemmig negativ. Folk bare rister på hodet, sier han.

- Gal prioritering Programleder i «Her og Nå», Håkon Olaussen, står i fare for å miste sitt program, og mener P1s samfunnsoppdrag står i fare.

FAKSIMILE 7. MAI: I helga avslørte Dagbladet at NRK slakter egne profiler.
FAKSIMILE 7. MAI: I helga avslørte Dagbladet at NRK slakter egne profiler. Vis mer

- Prioriteten for utvalget har ikke vært nyhetsformidling, men lytting og konkurranse, sier han.

Olaussen er også svært uenig i fokuset på lyttertall.

- Når man formidler noe med innhold vil risikoen øke for at noen skrur av. Men lyttertall sier ingenting om kvalitet.
P1 må ikke bli uvesentlig, da er det bedre å risikere å miste noen lyttere, sier Olaussen.

- Lurer lytterne Leder i Norsk Journalistlags klubb i NRK, Hege Iren Frantzen, er også skeptisk.

- Behovet for høye lyttertall er aldri større enn behovet for å opplyse. Det kan se ut som at utvalget tror nyheter må pakkes inn, og lure lytterene slik at de ikke blir støtt. Det er å undervurdere lytteren, sier Frantzen, og understreker at det nå skal hentes inn innspill fra NRK-ansatte.

Positiv Finn Bjelke, kjent fra P1-programmer som «Popquiz» og «Herreavdelingen», mener derimot en endring kan være til det positive.

- Også nyhetsavdelinga må være villige til å se på endringer. Det virker som at de syns nyheter er mer verdt en humor, sier Bjelke.

Bjørn Stuevold er regionredaktør i mediehuset NRK Trøndelag som forvalter sendeflatene det her er snakk om.

Han er ikke overrasket over at rapporten han mottok i forrige uke skaper uenighet.

KRITISK: Håkon Olaussen, programleder i «Her og Nå», mener det er bedre å miste noen lyttere enn å offre samfunnsoppdraget. Foto: Nadia Frantsen/NRK
KRITISK: Håkon Olaussen, programleder i «Her og Nå», mener det er bedre å miste noen lyttere enn å offre samfunnsoppdraget. Foto: Nadia Frantsen/NRK Vis mer

- Men jeg mener den ivaretar kanalens viktighet, kvalitet og popularitet. I tillegg kan vårt mediehus fortsette å forvalte en vesentlig del av innholdet i P1, sier han, uten å ville kommentere detaljene i rapporten fordi den er et internt arbeidsdokument på høringsrunde i NRK.

POSITIV:Programleder Finn Bjelke mener også nyhetsavdelingen må være villige til å endre seg. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
POSITIV:Programleder Finn Bjelke mener også nyhetsavdelingen må være villige til å endre seg. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer