Profilerte solister

Storslått fra divatradisjonen, ved en av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Hun er ikke smålåten, Renée Fleming, på den siste utgivelsen sin på Decca, «The Age of the Diva». Der går hun sporene opp etter musikkhistoriens virkelig store divaer, drevet av nysgjerrighet for hva de sto for og hva de sang. Hun har godt reisefølge, backet opp som hun er av en av de store dirigentpersonlighetene i vår tid, russeren Valery Giergiev, i spissen for orkestret ved St. Petersburgs legendariske Marjinskij-teater.Det kan hun så visst gjøre, som diva i sin egen rett, om enn uten primadonnanykker. Det er som vi hører at hun svulmer, liksom går opp i format og fyller sangene helt ut, i nummer etter nummer. Det henger også sammen med at stemmen har utviklet seg, blitt større og fyldigere, men ikke nødvendigvis bedre. For det dreier seg også om forvandlinger som hører til naturens og sangfagets gang, og som mange sangere ikke takler.

DER ER FLEMING i en annen divisjon, med en tonedannelse som fullt ut er på høyde med evnen til å gå inn i delvis ukjent materiale og hente fram musikken som er gjemt i det.Noen av godbitene er fra komponister som har fulgt henne lenge, Korngold, Janácek og Massenet, i tillegg til Verdi og Strauss.Og Giergiev følger opp, uten forbehold, på sitt karakteristiske vis. Sammen bidrar de sterkt til å dementere de vanlige frasene om at alt var bedre før.Marianne Thorsen satser også stort, om enn i et annet format, i sin siste utgivelse på norske 2L sammen med TrondheimSolistene. Mozart står på programmet, de tre siste fiolinkonsertene, de samme som dette laget spilte på Oslo Kammermusikk Festival tidligere i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer