LEDER

Dagbladet mener:

Profitten som du betaler

Den viktigste konkurransen i dagligvarebransjen skjer ikke overfor kundene, men i forhandlingene med leverandørene. Disse prosessene voktes som kronjuvelene og holdes hemmelig som om innsyn vil skade rikets sikkerhet.

MÅ VELGE: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen må velge hvordan myndighetene skal forbedre konkurransen i dagligvarehandelen. Nå er den svært skjev. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MÅ VELGE: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen må velge hvordan myndighetene skal forbedre konkurransen i dagligvarehandelen. Nå er den svært skjev. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er så store prisforskjeller på dagligvarer i Norge at det kan være lovbrudd. Den største aktøren i dagligvarehandelen, Norgesgruppen, får alltid bedre betingelser enn Coop og Rema 1000. For noen varer er prisforskjellen helt oppe i femten prosent. Det er blant de funnene Konkurransetilsynet har gjort etter en kartlegging av prisfastsettelsene i dagligvarebransjen. Tilsynet samlet inn prisinformasjon fra 16 leverandører og kartla nesten 3000 produkter, noe som utgjør drøyt en firedel av omsetningen i Rema 1000, Coop og Norgesgruppen.

Konkurransetilsynet er overrasket over de store prisforskjellene fra leverandørene. Slike ulikheter er i seg selv ikke ulovlige, men har forbrukerne betalt høyere priser som følge av rabattene, kan det foreligge brudd på konkurranseloven.

Ingen bør la seg forbause av de funn som Konkurransetilsynet har gjort. Det har slått inn en vidåpen dør. I årevis har det vært kjent at den viktigste konkurransen i bransjen ikke skjer overfor kundene, men i forhandlingene med leverandørene. Disse prosessene har blitt voktet som kronjuvelene og holdt hemmelig som om innsyn ville skade rikets sikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer