DEBATT

Barnehager:

Profittmotivet må ut av barnehagene

Bemanningsnorm er bra, men vil ikke løse problemet med skattepenger som forsvinner ut av barnehagene på bekostning av tilbudet til barna.

LAVERE BEMANNING: En gjennomgang gjort av Manifest, viser at FUS-barnehagene i snitt har en bemanning på 6,4 barn per voksen, mens snittet for kommunale barnehager ligger på 5,9 barn per voksen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
LAVERE BEMANNING: En gjennomgang gjort av Manifest, viser at FUS-barnehagene i snitt har en bemanning på 6,4 barn per voksen, mens snittet for kommunale barnehager ligger på 5,9 barn per voksen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det begynner å gå opp for stadig flere hva som har blitt konsekvensene av et frislipp for kommersielle aktører i barnehagesektoren.

I dag er det som har blitt et «barnehagemarked» dominert av fire store kommersielle kjeder, som driver med større overskudd og lavere bemanning enn andre barnehager, ifølge en ny rapport presentert i Aftenposten.

Barnehagebaronenes forsvarere har lenge påstått hardnakket at profittmotivet ikke har noen konsekvenser for kvaliteten i tilbudet for barnehagebarna. Blant dem er Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen. Hun benektet nylig at milliarden eierne av FUS-barnehagene har tatt ut, som hennes egen avis har avslørt, går på bekostning av kvaliteten i barnehagene.

Nå har det imidlertid blitt vanskeligere å benekte hva som skjer i virkelighetens verden, etter at Eilertsens egen avis i helga skrev om rapporten som dokumenterer sammenhengen mellom store overskudd og lav bemanning.

En gjennomgang gjort av Manifest, viser at FUS-barnehagene i snitt har en bemanning på 6,4 barn per voksen, mens snittet for kommunale barnehager ligger på 5,9 barn per voksen. I en gjennomsnittlig FUS-barnehage med 74 plasser, vil forskjellen utgjøre en ansatt mindre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer