FIKK REAKSJON: Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FIKK REAKSJON: Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Programdirektøren i NRK fikk skriftlig refs av kringkastingssjefen

Sendte så irettesettelser nedover i systemet.

(Dagbladet): NRKs håndtering av den såkalte romkvinne-saken fikk kraftig kritikk av Kringkastingsrådet i et møte sist torsdag.

Romkvinnen som var sentral i et innslag i Dagsrevyen 12. januar, var i Bergen tingrett dømt til tre og et halvt års fengsel for menneskehandel, medvirkning til tvangsekteskap og voldtekt av datteren, som da var 11 år gammel.

Reaksjon Etterpå har det blitt stilt spørsmål ved hvilke ledere i NRK som hadde kjennskap til reportasjens innhold før den ble sendt på lufta og hvilke vurderinger som ble gjort i den forbindelse.

Fagbladet Journalisten skriver i dag at programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, fikk en konkret irettesettelse av daværende kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i begynnelsen av februar, noen dager etter at statskanalen opplyste at de skulle innføre strakstiltak for å hindre gjentakelse.

- Det stemmer at jeg fikk en skriftlig reaksjon fra kringkastingssjefen, sier Kalbakk til Journalisten.

Ifølge fagbladets opplysninger sendte så Kalbakk en skriftlig beskjed til flere ansatte, blant dem nyhetsredaktør Stein Bjøntegaard, om at de hadde gjort en feil i forbindelse med reportasjen.

Kalbakk presiserer overfor Journalisten at verken han eller andre har mottatt noen form for advarsel, men «at brevet dreide seg om forbedringspunkter».

Under Kringkastingsrådets møte i forrige uke, mente tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik at romkvinnereportasjen burde få konsekvenser for NRK.

- Det jeg har savnet i beklagelsene fra NRK, er hvilke konsekvenser dette har fått innad. Selv er jeg noen ganger blitt dømt i retten for hva mine journalister har gjort, feil som jeg overhodet ikke hatt mulighet til å oppdage på forhånd. De gangene det har skjedd, kalte jeg vedkommende til meg og ba dem lese Aftenposten bakfra, fordi det er der stillingsannonsene står, sa Haavik.

Pinlig sak Konsekvenser etterlyste også rådsmedlem Grethe Fossum, som uttrykte dyp skuffelse over NRK for den etiske debatten, og sa at hun anså feilen i romkvinnesaken som en systemfeil, og ikke en enkeltstående episode.

- Jeg jobber i helsevesenet. Gjør du feil der, blir du etterhvert fratatt autorisasjon. Det samme burde gjelde journalistikken. Gjør du tilstrekkelig mange feil, bør du fratas autorisasjonen, i alle fall autoriteten, sa Fossum under diskusjonen.

Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård, var også tilstede. Han fortalte at nyhetsavdelingen har tatt saken svært tungt, og karakteriserer feilen som «en forferdelig og pinlig sak».

- Vi skal vise at vi kan reise oss, og bruke samme plass til å beklage, der feilen er begått, sa han.

Det har ikke lyktes Dagbladet i å få en kommentar fra Per Arne Kalbakk i dag.