Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Programleder med sjal skaper strid i Danmark

Muslimske Asmaa Abdol-Hamid er den første programlederen på dansk tv med hijab. Det skaper bølger.

(Dagbladet.no): 24-årige Asmaa Abdol-Hamid har palestinsk bakgrunn, og er medlem av en av de islamske organisasjonene som har saksøkt Jyllandsposten for publiseringen av de omstridte Muhammed-karikaturene.

Hun regnes som en radikal islamist, og håndhilser aldri på menn.

For tiden er hun en av to programledere i en serie på åtte programmer på kanalen DR2 (Danmarks NRK2) om ettervirkningene av karikaturstriden.

Men en programleder med hijab går ikke upåaktet hen i Danmark. Nå krever organisasjonen «Kvinner for Frihet» at Asmaa tas av skjermen.

- En almennkringkaster bør ikke ha en programleder som bærer religiøse symboler, og i hvert fall ikke et religiøst påtvunget sjal som symboliserer kjønnsdiskriminering og kvinneundertrykkelse. Vi er ikke etter Asmaa Abdol-Hamid som person, men som rollemodell. Vi håper at Dansk Radio tar protestene til seg og velger en annen programleder - gjerne en muslim, men uten sjal, sier Vibeke Manniche fra Kvinner for Frihet til nyhetsbyrået Ritzau.

- Jeg ønsker å gi folk et godt bilde av hijab-kledte kvinner i Danmark, sa Abdol-Hamid selv i et intervju før serien gikk på lufta.

Asmaa har bodd i Danmark siden hun var seks år gammel.

- Jeg er stolt over å være en dansk muslim med palestinsk bakgrunn, sa Asmaa.

SJAL TIL BESVÆR: Den danske programlederen Asmaa Abdol-Hamid vil ikke vise håret til andre menn.
SJAL TIL BESVÆR: Den danske programlederen Asmaa Abdol-Hamid vil ikke vise håret til andre menn. Vis mer

Dansk Radio avviser protestene fra «Kvinner for Frihet.»

- Hun er ikke valgt på grunn av sjalet, men fordi hun var den best kvalifiserte, sier DRs nyhetsdirektør Lisbeth Knudsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling