<p>SA OPP: Catt Sandler jobbet tidligere som programleder for tv-kanalen E! Hun valgte å slutte da hun fant ut at en mannlig kollega tjente nesten dobbelt så mye som henne. Foto: NTB Scanpix</p>

SA OPP: Catt Sandler jobbet tidligere som programleder for tv-kanalen E! Hun valgte å slutte da hun fant ut at en mannlig kollega tjente nesten dobbelt så mye som henne. Foto: NTB Scanpix

Vis mer

Likestilling:

Programleder sa opp fordi mannlig kollega tjente mye mer

- Vi lever i en ny æra. Lønnsforskjellen blant kjønn minsker, men likevel har vi en lang vei å gå, skriver Catt Sadler.

(Dagbladet): Catt Sadler jobbet som programleder og anker for kanalen E!, fram til hun fikk vite at én av hennes mannlige kolleger tjente dobbelt så mye som henne. I et åpenhjertig blogginnlegg forteller 43-åringen om valget sitt.

I to tiår har Sadler jobbet for kanalen. Det siste året har hun fungert som både programleder for nyhetsprogrammet «Daily Pop» på dagtid, og som nyhetsanker på kveldstid.

Mandag kom hun derimot med en sjokkerende avsløring overfor sine Twitter-følgere. Hun fortalte at hun slutter som programleder for kanalen. I tv-avskjeden omtalte hun jobben som et karrierehøydepunkt.

- Det har vært en drøm som har gått i oppfyllelse. Det er direkte, på dagtid. Det er så ekte og rått, sa hun, uten å avsløre grunnen til at hun sluttet.

Det gjorde hun derimot i et åpenhjertig blogginnlegg onsdag kveld.

- Vi lever i en ny æra

Der forteller hun at hun ble fortalt av en leder i E! at det var betydelige lønnsforskjeller blant de ansatte, men at hun ikke var klar over at hennes mannlige kollega skal ha tjent nesten dobbelt så mye som henne, før hun var i lønnsforhandlinger med ledelsen.

- Vi lever i en ny æra. Lønnsforskjellen blant kjønn minsker, men likevel har vi en lang vei å gå, skriver hun på bloggen og fortsetter:

- Meg og mine representanter krevde det jeg vet at jeg er fortjener, og ble avfeid umiddelbart.

Nekter å godta

Hun omtaler forholdet til kollegaen som godt, og kaller ham hennes «tv-ektemann». Men hun nekter å godta at han skal tjene mye mer enn henne, da hun har jobbet i kanalen like lenge og utført mye av det samme arbeidet.

Sadler taler for at kvinner skal tørre å si fra om diskriminering, og hyller dem som har gjort det tidligere.

- Hvordan kan vi gjøre det bedre for den kommende generasjonen av kvinner, om vi ikke kjemper for rettferdighet i dag, spør hun retorisk.

Forskjeller i Det hvite hus

Washington Post skriver at i 2016 tjente amerikanske kvinner i fulltidsjobber nesten 20 prosent mindre enn hva menn gjorde.

Problemet skal også være utbredt i Det hvite hus. Under lederskap av Donald Trump skal lønnsforskjellene ha tredoblet seg, og tallene er tydelige. En gjennomsnittlig kvinnelig ansatt tjener om lag 600 000 kroner i året, mens en gjennomsnittlig mann tjener over én million kroner.