- Programledere er bruk og kast-varer

Tidligere programleder Thomas Leikvoll (43) ut mot TV 2.

- Ikke bitter: Thomas Leikvoll er ikke bitter over å ikke få fortsette som programleder i TV 2, men inrømmer at han følte seg lite verdsatt av kanalen etter ti års tjeneste. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
- Ikke bitter: Thomas Leikvoll er ikke bitter over å ikke få fortsette som programleder i TV 2, men inrømmer at han følte seg lite verdsatt av kanalen etter ti års tjeneste. Foto: Sveinung U. Ystad / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Jeg følte en enorm tomhet. Det var som å oppleve virkelig sterk kjærlighetssorg, sier komiker Thomas Leikvoll (43) til Dagbladet.

Han er for tida aktuell i showet «Sommerlatter» på Aker brygge, men snakker nå om tida før han begynte å bygge en karriere som komiker.

- Sjokk I over ti år hadde han jobbet i TV 2, store deler av tida som programleder og reporter, blant annet i «God Kveld Norge», «Gullruten» og portrettserien «Hele Historien». Men i 2011 var det slutt.

- Det kom som et sjokk. Jeg hadde to barn å ta vare på, 25 000 i faste utgifter, ingen inntekt og ingen plan b, sier han.

Leikvoll forteller at han jobbet så godt som sammenhengene i TV 2 i ti år, men aldri som fast ansatt. Han gikk fra kontrakt til kontrakt på ulike produksjoner, men skjønte etter hvert at han ikke var en del av framtidsplanene til kanalen.

- Ikke noe takk for innsatsen - Det store problemet er at ingen sier fra om du er en av dem det skal satses på videre. Det er ingen evaluering der du får beskjed om hva ledelsen ser for seg, sier han og fortsetter:

- Det var ikke noe takk for innsatsen eller avskjedsfest. Ikke en gang et brev. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg tror at de som jobber frilans, selv om de har vært der lenge, til slutt bare oppleves som en kontrakt som løper ut. Det kom liksom bare en mandag da jeg ikke lenger skulle på jobb.

Leikvoll forteller at han aldri har vært bitter eller tatt det personlig, men sier han satt igjen med en følelse av å være lite verdsatt.

- Det er en evig jakt på den neste store stjerna. Det at det er så utrolig mange som har lyst til å være på tv, har gjort programledere til en bruk og kast-vare i tv-bransjen, sier Leikvoll, som understreker at han hadde ti fine og spennende år i TV 2.

-Det var et fantastisk sted å være, og jeg elska både arbeidsplassen og folka der. Det var derfor det var så tøft å ikke skulle være en del av det felleskapet, sier han.

- Men du valgte selv å ikke fortsette?

- Det går an å se det på den måten. Men jeg hadde vært der lenge, og mener selv at jeg begynte å bli en god programleder. Jeg kunne kanskje bedt om å få jobbe et annet sted på huset, men det var jo underholdning jeg ville drive med.

- En seier I tida etter TV 2 har Leikvoll sakte med sikkert bygget seg opp som stand up-komiker. Nå er han som sagt med i «Sommerlatter» som går for fulle hus, og skal spilles fram til midten av juli.

- Det er en stor seier, og jeg føler meg utrolig privilegert som kan ha underholdning som fulltidsyrke, sier han.

Målet er å bli blant Norges ti beste, og sette opp et eget helaftensshow.

- Jeg tror kanskje jeg trengte å gå på en smell. Det er ganske tøft å starte på scratch i en alder av 40, men jeg er utrolig fornøyd med hvordan livet er nå, sier han.

Det har nemlig vært langt verre.

Midtlivskrise Samtidig som Leikvoll slutta i TV 2 opplevde han også dårlige tider på hjemmebane.

- Alt skjedde samtidig. Jobben, samlivsbrudd, alt sammen raste. Og du kan vel si at jeg levde ut midtlivskrisa, sier han om perioden han omtaler som en årelang fyllekule med sprit, kvinner og fester som varte i dagevis.

- Hva ofra du for tv-karrieren?

- Jeg tror nok jeg ofra mitt første ekteskap. Min eks-kone følte nok etter hvert at jeg hadde en større kjærlighet til tv enn det som skjedde hjemme. Hun er et fantastisk menneske, og i ettertid må jeg kanskje si at hun hadde rett.

Nå er derimot den tunge tida over, og Leikvoll skal gifte seg i august med samboeren Inga Reppe.

-Det er en klisje å si det, men hun er uten tvil kvinnen i mitt liv. Virkelig den store kjærligheten, sier han om forloveden Inga Reppe som han bor sammen med på Nesodden.

- Leit å høre Dagbladet har vært i kontakt med ledelsen i TV2, som er gjort kjent med innholdet i intervjuet.

- Det er leit å høre at Thomas opplevde det slik. Han gjorde mye bra for TV 2, og det var veldig hyggelig å ha ham hos oss, sier kanaldirektør i TV2, Nils Ketil Andresen, som var Leikvolls sjef.

- Vi føler generelt at vi har et godt opplegg for hvordan vi ivaretar, følger opp og planlegger for programlederne våre, og det ble faktisk tidligere denne uken arrangert et eget seminar med alle våre programledere om blant annet dette, sier han og fortsetter:

- Det er nok riktig at det å være programleder på tv ikke nødvendigvis er noe alle kan være til evig tid. Vi forsøker til enhver tid å finne de programlederne som passer best til de programkonseptene vi skal ha på skjermen, sier Andresen.