Programmering

Programlederskolen gjør deg til Sven Tore Bergestuen for 30 000 spenn.

GROVT OPPSUMMERT

består framtidas TV-tryner av et par skuespillere, en realityvinner, en Idol-deltager, en sportsjournalist, flere reportere fra lokal-TV, en og annen chatprogramvert, noen journaliststudenter. Og en same fra Kautokeino.

Ok, Linda Øverli Nilsen (21) har riktignok bare samisk mor, far er søring. Det er derfor hun er lyshåra og kanskje Kautokeinos høyeste. Men like fullt står hun utenfor Idèfagskolen i Tønsberg iført samekofte i ull.

-  Faen, så varmt, stønner Linda, hun tenner seg en røyk. Sammen med Henriette Høigilt (25) fra Kristiansand jobber hun med konseptet Kristiansame-TV, et informativt barne-tv-program om geografiske forskjeller i Norge. Det er langt fra nord til sør, Linda kjenner avstanden på kroppen hver dag. I Kautokeino sitter nemlig Birk (2) og snakker om mamma på samisk. Alenemora har aldri vært så lenge borte fra sønnen sin før.

-  Det er helt grusomt, sier Linda, som gleder seg til Birk kommer i juli. Da blir de værende i sør. For mamma skal gjøre TV-karriere.

NOEN VIL HEVDE

at det er mye å betale 30 000 kroner for et studiesemester. De samme vil nok sette kaffen i halsen over at semesteret på den nystartede Programlederskolen bare varer i èn måned. 30 unge mennesker betaler for å lære seg Kunsten Å Være På TV. Ingen er garantert jobb etterpå, men kurset er utviklet i samarbeid med NRK, TV 2 og TVNorge, så kjendislærerne står i kø for å dele sine triks. Av 88 søkere ble noenogfemti innkalt til audition. De 30 med mest programlederpotensiale sitter nå med spisse ører i et auditorium.

-  Det æ\'kke gærent å la folk grine på TV. Men du må vite hvorfor de griner, sier Svein Tore ikke-lenger-Tynning Bergestuen. Foredragsholderen har prata om direkteintervjuet, om de riktige spørsmålene. Han har tulla med Pål T. Jørgensen og litt med Fredrik Skavlan også. Han har ikke vært så tøff som Arve Juritzen, som fortalte studenter at de måtte «sminke øynene ut av hodet». Svein Tore har derimot spilt sine egne innslag som eksempler på god journalistikk. De fleste av dem fra P4. Når han mot slutten viser et klipp fra TVNorge-programmet «19.30», rekker en kvinnelig student på andre benk opp hånda.

-  Det ble vel ikke så bra, det programmet ditt?

-  Ble det ikke bra ? spør Bergestuen og er tulleindignert.

-  Jo, men altså, det ble jo tatt av lufta?

Bergestuen nikker der framme. Han begynner å forklare omstendighetene rundt at aktualitetsprogrammet hans ble lagt ned etter rekordlav seeroppslutning. Så gir han opp.

-  Det var ræva, sier Svein Tore.

-  Ingen ville se på det.

STYLIST ANNE CECILIE

Olavesen legger foundation i panna til Ståle Mikael Skaaden (26). Hun skal lære studentene hvordan de skal se best mulig ut på skjermen, men bamsen fra Vesterålen har fått sminketips før, han var med i årets runde av «Idol». Ståle gikk ut i semifinalen. Bare slått av selveste Roald Harr.

-  Med èn prosent færre stemmer, påpeker Ståle, som bekrefter at det var «Idol»-erfaringa som ga han smaken på TV-bransjen. Han likte prosessen fra idè til ferdig produkt, sier han, og nå sitter han på Programlederskolen i Tønsberg og ber stylisten fremheve de blå øynene hans.

-  Maybe he\'s born with it. Maybe it\'s Maybelline, sier Ståle til seg selv i speilet.

I GRUPPE TRE

er alle enige om at kurset først og fremst er en døråpner. At det er et fint sted å møte likesinnede å jobbe med senere. At de ikke går her for å bli kjendiser, men at det heller ikke skal stikkes under en stol at de vil på TV.

-  Vi er jo her for å kanskje få kontakter og kanskje gjøre det bra, sier Oslo-jenta Mercedes Madicken Langvad (21), forøvrig oppkalt etter mors særoppgave om Mercedes Benz.

-  Men jeg kunne ikke la sjansen gå fra meg, sier Henriette.

-  Hvorfor tar dere ikke journalistutdanning?

-  Det er så nyhetsretta, sier Henriette, som har prøvd det før.

-  Jeg er entertainer. Kunne aldri blitt nyhetsanker, sier Stian Aagaard (29) fra Trondheim.

-  Ikke jeg heller. Jeg vil jobbe med TV-produksjon, ikke nødvendigvis foran kamera heller. Jeg tenkte på underholdning, begynner Linda.

-  Men så har jeg hørt at jeg ikke er så artig likevel. Så kanskje det blir Norge Rundt eller noe.

Gjengen ler med munnen full av lunsj.

-  Folk får nok litt forventninger til oss, sier Øyvind Solgård Jensen (29) fra Oslo, som allerede er blitt bedt om å hilse til farmor på TV. Linda nikker enig. Det er litt sånn i Kautokeino også. Så slutta hun også i jobben som lærer og tok opp lån i banken for å gå her.

-  Det blir en tøff juli. Jeg prøvde å søke stipend fra Sami Radio. Det gikk dårlig, sier hun og smiler.

PÅ ESSO FYLLER

Linda bensin i samekofta. Jentene er på vei til sentrum for å låne bunad til Henriette, og så skal de bruke resten av kvelden på å planlegge sendinga si. Det er viktig at den blir bra, for alt blir evaluert av lærekreftene fra TV-kanalene. Mens Linda tar tak i bensinpumpa, fisker Henriette fram kamera.

-  Dette her føles som «Migrapolis», sier Linda og tørker svette fra panna. Hun har vært med på kortfilmproduksjoner og medieverksted før, men har aldri stått foran kamera.

-  Det er veldig annerledes å prate til ei linse og være i fokus. Men det er vel en vanesak. Jeg håper det, sier hun prøver å lirke opp bensinlokket på søsteras bil med kamera i trynet.

-  HØR, VI ER

farga, da! flirer Stian ved gruppebordet. Diskusjonen handler om hvorvidt det var Svein Tore Bergestuens egen feil at «19.30» ble lagt ned. Ingen mener det. På Programlederskolen er man på programlederens side. Plutselig kommer Linda med et lite utbrudd.

-  Åh, nå husker jeg!

Det blir stille et sekund. Ingen skjønner hva hun prater om.

-  Han Bergestuen. Nå husker jeg han! Jeg kjente bare navnet, jeg. Hadde aldri sett programmet, sier Linda.

-  Vi har jo bare NRK og TV 2 i Kautokeino.

KRISTIANSAME-TV: Henriette Høigilt (25) prøvefilmer Linda Øverli Nilsen (21) til barnetv-sendinga deres. Som i denne scenen inneholder en mediterende same foran en graffitivegg.
IKKE SÅ STRENG: Dagens kjendislærer på Programlederskolen heter Svein Tore Bergestuen. Studentene lytter villig, men Bergestuen må også finne seg i å forsvare det nedlagte programmet sitt.