Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Fredsprisen

Progressive kvinner kolliderer med utdaterte menn

Det er en enorm kontrast mellom det fredsprisvinner Nadia Murad står for og samlingen av kvinnefiendtlige menn som nå er ved makten.

KVINNENE KOMMER: Problemet er at gammeldagse og autoritære menn har fått makten i mange land. Heller ikke i toneangivende muslimske land, er det noen positiv trend. Under Muhammad bin Salman i Saudi-Arabia, har voldsbruken mot kvinner i fengsler eskalert, skriver innsenderen. Her holder den ene av årets to fredsprisvinnere, Nadia Murad, en tale på en konferanse i Emiratene i oktober. Foto: AFP / NTB Scanpix
KVINNENE KOMMER: Problemet er at gammeldagse og autoritære menn har fått makten i mange land. Heller ikke i toneangivende muslimske land, er det noen positiv trend. Under Muhammad bin Salman i Saudi-Arabia, har voldsbruken mot kvinner i fengsler eskalert, skriver innsenderen. Her holder den ene av årets to fredsprisvinnere, Nadia Murad, en tale på en konferanse i Emiratene i oktober. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er en svært spesiell dag. Det er seremoni for Nobels fredspris, med prisvinnere som arbeider mot seksuelle overgrep mot kvinner i krigssituasjoner. Samme dag fyller menneskerettighetene 70 år og Amnestys årsrapport for 2018 lanseres.

John Peder Egenæs.
John Peder Egenæs. Vis mer

Dette aktualiserer problemstillingen spesielt: Samlingen av autoritære, kvinnefiendtlige og populistiske ledere er historisk, med Trump (USA), Putin (Russland), Erdogan (Tyrkia), Bolsonaro (Brasil), Duterte (Indonesia), Jinping (Kina), bin Salman (Saudi-Arabia) og Modi (India).

I årsrapporten har vi et spesielt fokus på kvinner. For når halvparten av verdens befolkning systematisk behandles dårligere enn den andre, står vi overfor en stor menneskerettighetsutfordring.

For kvinner behandles systematisk dårligere enn menn over hele kloden. Hver tredje kvinne er utsatt for kjønnsbasert vold, inkludert vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep, minst en gang i løpet av livet. Hver eneste dag er det 830 kvinner som dør av komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel av årsaker som lett kan forebygges, som blødninger og blodforgiftning. Nesten alle dødsfallene skjer i utviklingsland. Voldtekt som våpen i krig er omfattende og utbredt, og rammer millioner av kvinner hvert eneste år, som i borgerkrigene i Sør-Sudan, Syria og DR Kongo.

40 prosent av alle kvinner lever i land hvor adgangen til abort er svært begrenset. Nesten sju millioner kvinner blir behandlet hvert år for komplikasjoner som skyldes utrygge aborter, mens det er 22.000 kvinner som dør hvert eneste år som et resultat av slike komplikasjoner.

104 land har lover som forhindrer kvinner å ta visse yrker. Bare 17 prosent av statslederne er kvinner. Hver fjerde kvinne i Amnestys internasjonale undersøkelser rapporterer om trakassering på Internett.

I vår årsrapport som lanseres i dag, er det likevel en klar og sterk strime av lys. For kvinnebevegelsen i 2018 vært mer offensiv enn på svært lang tid: I Latin-Amerika har den kvinneledede gruppen «Ni una menos», som kjemper mot vold og for seksuelle og reproduktive helserettigheter, dominert i flere land. I India og Sør-Afrika tok tusenvis til gatene for å protestere mot seksuell vold. I Saudi-Arabia og Iran har kvinnelige aktivister, med risiko for egen sikkerhet, protestert mot kjøreforbudet og tvangsbruk av hijab.

I Argentina, Irland, Polen og Norge har det vært massive demonstrasjoner for å forsvare retten til trygg og lovlig abort. I USA, Europa og Japan deltok millioner i den andre marsjen for kvinners rettigheter for å kreve en slutt på seksuell trakassering og misbruk som er blitt synliggjort gjennom #metoo-bevegelsen.

Ser vi framover, vil Nadia Murad når hun kommer til Norge, sette et spesielt søkelys på straffrihet for dem som begår seksuelle overgrep i krig. I rettssystemet har det blitt vanlig å dømme folk for å være medlem av terrororganisasjoner. Men å få en dom for de avskyelige overgrepene mange har begått i krig, er nesten umulig.

Det er ikke fordi det ikke finnes hjemmel i loven. Det er vedtatte lovtekster som gjør dette straffbart, men det følges ikke opp av dem som har ansvaret. I Norge er det riksadvokaten som framover bør bruke tida si på å etterforske og straffeforfølge dem som begår seksuelle overgrep i krig og konflikt.

I Europa vil debatten om samtykkebasert voldtektslovgivning bli en viktig sak i åra framover. Allerede har åtte av 31 land i Europa slått fast at seksuell omgang uten samtykke er voldtekt. Det er grunn til å tro at denne andelen vil vokse de neste åra, og at tilsvarende lovgivning vil komme på plass i Spania, Danmark og Portugal.

Men det store problemet er at gammeldagse, autoritære og maktarrogante menn har fått makten i mange land. Under dekke av å verne om «familieverdier» holdes forestillinger om at kvinner og menn ikke kan være likestilte, ved like.

I store deler av Øst-Europa er dette et kjempeproblem. Blant statslederne er det få menn som kjemper kvinners sak. Både Erdogan i Tyrkia, Orban i Ungarn og Duda i Polen driver en politikk som gjør det krevende å være kvinne.

Ser en til toneangivende muslimske land, er det heller ingen positiv trend blant statslederne. Under Muhammad bin Salman i Saudi-Arabia, har voldsbruken mot kvinner i fengsler eskalert. Nylig avdekket vi at de som kjempet fram kvinners rett til å kjøre bil, seinere har blitt fengslet, og deretter utsatt for elektrosjokk, pisking og seksuelle overgrep.

Amnesty International etterlyser menn som aktivt kjemper for likestilling og tar avstand fra alle former for diskriminering og vold mot kvinner. I dag er verdensscenen overlatt til maktarrogante mannlige lederne. Skal vi vinne kampen for rettferdighet, må menn som er uenig med populistene, heve stemmen langt sterkere enn de gjør i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!