Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Progressivt om dyrevelferd

Det viktigste som ble vedtatt på Venstres landsmøte var en uttalelse om dyras egenverdi.

DYREVENN: Unge Venstre, ved leder Tord Hustveit, fikk gjennomslag for en uttalelse om dyras egenverdi på Venstres landsmøte. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
DYREVENN: Unge Venstre, ved leder Tord Hustveit, fikk gjennomslag for en uttalelse om dyras egenverdi på Venstres landsmøte. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Folk først» er Venstres slagord. Men Venstre har også et hjerte for dyra. En av de sju politiske uttalelsene partiet vedtok på helgas landsmøte, blant 56 innkomne forslag, handlet om dyras egenverdi.

Det var riktig nok langt mellom liv og lære på landsmøte. Dyrevelferds-verstingen kylling var på menyen og de av oss som er vegetarianere måtte nærmest slåss for å få vegetariske alternativ på bordet. Likevel var uttalelsen om velferden til dyra det viktigste som kom ut fra Venstres landsmøte.

Lenge har vi sett på dyr som innsatsfaktorer i økonomien og som kilder til vår egen underholdning. Mange bønder og dyreeiere har riktig nok vært glad i dyra sine. Men dette er forhold som har vært underordnet menneskers behov. Folk kommer alltid først.

Da dyrevelferdsloven ble vedtatt i 2009 slo den fast det som burde vært selvsagt, at «dyr har egenverdi, uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker.» Men som Venstre skriver i uttalelsen, «respekt for dyr krever mer enn flotte formuleringer». Det er «dessverre fortsatt eksempler på dyr som lever under uholdbare forhold.» De kunne med fordel lagt til «alt for mange».

Venstre anlegger et bredt perspektiv på ivaretakelsen av dyras velferd. Vi må forhindre at vi utrydder ville dyr som følge av vår skjødesløse adferd. «Masseutryddelsen [vi står for i dag] er en billedliggjøring av vår manglende respekt for den grunnleggende verdien til livet rundt oss, og den er til syvende og sist også en alvorlig trussel mot oss selv.» Klarere kan det ikke sies.

Vi må også behandle dyr i fangenskap på en bedre måte. Landbruksorganisasjonene og selskaper som Tine spyr kontinuerlig ut propaganda for å gi et bilde av at det å være dyr i Norge, er som å være i dyreparadis. Trusler mot dyrevelferden skjer bare i enkelte tilfeller og er resultat av uheldige forhold, snarere enn konsekvenser av et råttent system. Men faktum er at svært store andeler av dyreholdet er uforsvarlig, om vi tar dyras interesser på alvor.

Derfor er det riktig og viktig at Venstre tar til orde for å skifte ut dagens kyllingrase og kalkunrase, som vokser alt for fort. Det er helt sentralt at «artstypisk atferd» blir et «overordnet hensyn i landbruket». Også dyr har sosiale behov og foretrekker visse livsformer over andre. Det er vi nødt til å ta hensyn til. Vi må gi bønder de rette insentivene, slik Venstre foreslår, ellers vil økonomiske hensyn trumfe dyras interesser. Og en må legge tilsvarende begrensninger på dyreprodukter som importeres.

Venstre vil også avgrense bruken av dyreforsøk i forskning og forby eksotiske dyr i sirkus, og opprette dyrepoliti-enheter i alle politidistrikt.

Konservative vil kanskje reagere på at Venstre setter dyras interesser på dagsorden. Det bør de ikke. Venstres uttalelse skraper bare i overflaten av det som må karakteriseres som et massivt globalt problem. Og det er bare å venne seg til denne diskusjonen. Å bry seg om dyras velferd kommer til å bli like selvsagt som å være for at alle mennesker er like mye verdt.

Det er ikke tilfeldig at uttalelsen om dyras egenverdi ble fremmet av Unge Venstre og at det var ungdommen som sto hardest på dyras side på Venstres landsmøte. Vi står overfor et generasjonsskifte, hvor den oppvoksende generasjon forstår at vi ikke kan behandle dyr på den måten vi har gjort til nå.

Hensynet til dyras interesser krever at vi går mye lenger enn Venstre gjør her. Men de skal ha honnør for å ta et godt steg i riktig retning.

Les også: «Artsismen er et like alvorlig moralsk overtramp som rasisme og sexisme».

Hele Norges coronakart