Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

promillekontrollen

Noen gang lurt på hvor mye alkohol du drikker på ett år? FREDAG ba Kaja og Fredrik telle etter.

FREDAG OG LØRDAG

er de mest aktive drikkedagene, sier Einar Rustad (20).

-  Og torsdag også, sier Espen Hoel (20).

-  Og onsdag noen ganger, legger han til.

-  Egentlig er det fort gjort å havne på fylla fire dager på rad, blir konklusjonen på guttevorspielet i en leilighet midt i Oslo.

Vi har tatt turen ut i lørdagsnatta for å møte noen tilfeldig utvalgte fra den aldersgruppa som drikker aller mest. På guttevorspielet i sentrum og jentevorspielet på Majorstua sitter to gjenger og heller innpå alkoholenheter som forsvinner inn i det store gapet som er ungdommens alkoholkonsum.

- Alkoholforbruket er høyest i begynnelsen av tjueåraetter at ungdommen har flyttet hjemmefra, og før de etablerer seg med kjæreste.

Det har Knut T. Reinås, leder i Forbundet mot rusgift (FMR), fortalt oss.

KONSUMET

for ungdom generelt er fordoblet siden midten av nittitallet ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus). Det rapporteres også at single drikker vel 50 prosent mer enn gifte/samboende.

De som bor sammen med venner drikker mer enn de som bor alene eller sammen med familie.

FOLKA VI BESØKER

i kveld er derfor statistisk disponerte for et alkoholinntak av et visst volum. La det også være sagt at de er blant dem som drar opp gjennomsnittet. Gutta vi skal møte regner med at de drikker mellom 15 og 20 øl i uka. Hvis de gjør det 50 uker i året, utgjør det mellom 750 og 1000 flasker øl totalt på hver av dem. Det blir opp mot 15 liter ren alkohol i året, dobbelt så mye som gjennomsnittet som ligger på rundt 7,5 liter.

Overlege og psykiater ved Blå Kors senter, Hans Olav Fekjær, var med på å utarbeide en rapport om studenter og rus i 1998. Han tror studentene i gjennomsnitt drikker mer nå enn for seks år siden.

-  Men de aller fleste, 80 prosent, drikker mindre enn gjennomsnittet, sier han. Og fortsetter:

- Det er en mindre gruppe stordrikkere som trekker gjennomsnittet opp.

Siste landsomfattende undersøkelse av alle aldersgrupper ble gjort av Sirus i 1999, den viste høyest forbruk mellom 19 og 24 års alder, i følge Fekjær. Han mener det er mer grunn til bekymring for ulykker som skjer i fylla enn sykdommer som følge av alkoholkonsum:

- Sykdommer som følge av alkohol er sjeldne hos ungdommer. Da er det langt vanligere med ulykker.

DET ER FORTSATT

tidlig på kvelden i kollektivet der Einar og Espen bor sammen med Andreas M. Brændhaugen (21) og Håvard Bækken (21). En flaske vin på bordet og en lett gjenkjennelig lukt av sau i leiligheten forteller at et bedre måltid fårikål har blitt inntatt tidligere. Gutta, innflyttere fra Gjøvik og Toten, har fått besøk av fem kamerater. Sonic Youth på høyttalerne, det drikkes øl.

-  12 øl, to sixpacks, er standarden på et vorspiel, forteller Fredrik.

Da er det riktignok snakk om lange vorspiel. Vorspiel som noen ganger strekker seg helt inn i nachspielet. De har kontroll på hvor mye øl som går med i løpet av ei vanlig uke. Det blir fort tjue ølflasker når de går ut flere dager.

-  Det har vært en utvikling mellom kjønnene, sier Fekjær:

- Norske menn drikker i gjennomsnitt mindre i dag enn for 20 år siden, men så drikker kvinner desto mer.

Jenter mellom 15 og 20 år drikker i gjennomsnitt 4,36 liter ren alkohol i året i følge Sirus. I begynnelsen av tjueåra drikker de enda mer, 4,57 liter i 1998 i følge studentundersøkelsen, og antageligvis mer i dag, selv om det ikke finnes noen nyere tall på det.

På jentevorspielet går det i hvitvin denne kvelden. Kaja Ebbing (22) er vertinne for Anja Meland Rød (24), Katrine Sivertsen (23) og Sarah Lüdemann (23). De har tent telys, dempet belysningen og serverer oliven og potetgull. De siste ukene har Kaja og Anja gjort opptelling av hvor mye alkohol de trolig får i seg i løpet av et år. De blir enige om at et snitt på én vin i uka er en representativ mengde.

-  På vorspiel er det vanlig å drikke en flaske vin. Eventuelt fire halvlitere. Ute på byen går det mest i øl, sier Kaja.

-  Men når vi blir spandert på, er det selvfølgelig det samme hva vi får, ler Katrine.

Hun forteller at hun drikker to-tre ganger i uka, og mener å ha tilegnet seg mer sofistikerte drikkevaner med årene. Anja, derimot, vil ikke påstå at hun kan kalles sofistikert.

-  Med meg er det alt eller ingenting. Ikke noe på ukedagene, og fest i helgene, sier hun.

FLERE AV GUTTA

jobber på Studentersamfundet Chateau Neuf. Der finnes det alltid en grunn til å feste, i følge Torstein Løvlid (21).

-  På Studentersamfundet er det veldig mye alkohol i omløp. Men det er ikke noe tvang, sier Torstein.

-  Hender det at dere går ut uten å drikke?

-  Jeg tror faktisk aldri jeg har dratt på bar og drukket cola, sier Håvard Bækken (21).

Akkurat i kveld begynte drikkinga tidligere enn vanlig siden det har vært fotballkamp på TV og greier. Nå har det kommet til det punktet at det drikkes øl fra venstre hånd og vin fra høyre. Men det skjer i kontrollerte former, i hvert fall på den økonomiske siden.

-  Vi har oversikt, det er viktig å føre budsjett når man er student, spøker Einar.

-  Det er en automatisk utgift. Har aldri vurdert å kutte den ut, for å si det sånn, sier kamerat Fredrik Svendsen (21).

Jentene har heller ikke noen planer om å forandre livsstilen sin med det første.

-  Det blir vel en slutt på det hvis man blir gravid og får barn, tror Anja.

Men de mener bestemt å ha forandret drikkevanene siden tenårene.

-  Nå har jeg en rødvinsdunk stående hjemme og kan ta meg et glass på en helt vanlig tirsdagskveld. Det behøver ikke nødvendigvis å være flatfylla, sier Katrine.

-  Jeg kan fortsatt bli kjempefull, men jeg gjør ikke så mye tull som jeg angrer på lenger, sier Anja.

-  I hvert fall ikke sånne mellommenneskelig teite ting, sier Katrine.

Nachspiel har de nesten aldri lenger. De er altfor glad i å sove, mener Katrine.

PROGNOSEN

om at dette er den tida i livet de drikker mest øl, tror guttene at kan stemme. Og selv om noen av dem har kjærester, har ikke det bremset alkoholkonsumet nevneverdig foreløpig.

-  Det er viktig å finne noen som kan dele den interessen, mener Fredrik.

I kveld er det ikke et eneste hunkjønn i rommet. Derfor dreier samtalene mest rundt fotball, båter, dataprogrammer og musikk. Og rusbrus, et tåpelig ungdomsfenomen som det ikke innehas noe som helst forståelse for i denne gjengen. Drikkeleker er de heller ikke så opptatt av. Skal det liksom være en straff å måtte drikke flere slurker med øl, lurer de. Nei, her lekes det ikke fest.

-  Hva er forskjellen på festingen før og etter studenttilværelsen?

-  Fjortisdrikkingen er en helt annen verden, mener Fredrik.

-  Vi prater om helt andre temaer nå. Likheten er at vi fortsatt drikker alkohol. Forskjellen er at vi drikker mer, tror Einar.

Jentene studerer utviklingsstudier på Blindern og understreker at de tilbringer mye tid på skolen i løpet av uka. Da er det desto viktigere å slappe av i helgene.

PLANEN FOR KVELDEN

er å dra på en innflyttingsfest til en som egentlig bare Kaja kjenner. De innrømmer at det er lettere å prate med nye mennesker etter å drukket alkohol først.

-  Kunne dere ha dratt på den festen uten å ha drukket først?

-  Klart jeg kunne ha gått på fest edru. Men jeg pleier aldri gjøre det, sier Anja.

Kilder:

Statens institutt for rusmiddelforskning, www.sirus.no

Sosial- og helsedirektoratet, www.rusdir.no

Forbundet mot rusgift, www.fmr.no

«Studenter og rus» fra 1998, undersøkelse fra Helsetjenesten i Oslo, sosionomtjenesten ved studentsamskipnaden i Oslo, Studentparlamentet og Rusmiddeletaten i Oslo kommune

37 KASSER: Fredrik Svendsen og 37 ølkasser, det han regner med er sitt omtrentlige årsforbruk, hvilket tilsvarer rundt 15 flasker i uka. (Takk til Rimi i VG- Huset for lån av øl).
FASE: Anja Meland Rød (t.v.), Kaja Ebbing og Sarah Lüdemann, alle tidlig i tjueåra, tror dette er fasen i livet de drikker mest.
GUTTEVORSPIEL: Sigurd Thune (t.v.), Torstein Løvlid og Frode G. Stang drikker øl som aldri før nå som de har flytta hjemmefra.
GJENNOMSNITT: Kaja Ebbing drikker alkohol tilsvarende 50 flasker vin i året. Det er gjennomsnittlig for jenter i hennes alder. (Takk til Vinmonompolet i Møllergata for lån av vin.)
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media