Promp, sex og tjukkasvitser

Parodifilmene nekter å dø.

(Dagbladet.no): En dame faller fra et fly og treffer Paris Hilton i hodet! En dansende dundre blir spylt ned av brannmenn! USAs president slipper en gigaaaantfis!

Fall, sex, kroppslyder og overvekt er grovt regnet de fire essensielle elementene i en parodifilm (det engelske ordet er spoof movies). Dette er en seiglivet sjanger av komedier med mange og tydelige referanser til andre filmer.

Nå kommer snart to nye spoof movies, begge med premiere 23. mars. Norske «Kill Buljo» er én av dem, men regissør Tommy Wirkola er ikke veldig begeistret for å bli plassert i samme bås som filmer som «Scary Movie» og «Date Movie».

- Filmene vi parodierer, har vi et forhold til. Vi gjør like mye ære på disse filmene som vi gjør narr av dem. For andre spoof movie-skapere virker det som om det er viktigst å først finne hvilke filmer de vil parodiere, og så bare sy en tynn handling etter dette, sier han til Dagbladet.no.

Åpenbare scener

En av filmene som definitivt har blitt anklaget for syltynn handling er amerikanske «Epic Movie», som settes opp på kino samtidig med «Kill Buljo». Det parodierer en lang rekke storfilmer fra de seinere årene: «Harry Potter»-filmene, «X-Men», «Charlie og sjokoladefabrikken», «Da Vinci-koden», «Superman returns» og «Star Wars», for å nevne noen.

- Mange av disse filmene oppsummerer gjerne de siste tre-fire års trender. Hvis man tuller med «Titanic» er det ikke en ubetydelig middagsscene man parodierer, men en scene alle kan kjenne igjen. Derfor trenger man ikke nødvendigvis ha sett originalfilmen for å forstå spøken, forklarer Einar Aarvig, filmjournalist og anmelder i TV 2, FHM og Filmmagasinet.

Wirkola er enig. I «Kill Buljo» parodieres blant annet «Deliverance», «Kill Bill», «Karate Kid», «Titanic» og «Brent av frost» - med andre ord filmer publikum ikke nødvendigvis har friskt i minne.

- Men selv om man kanskje ikke har sett «Brent av frost», så husker alle samleiescenen i fiskebåten.

Morsomme trailere

Regissør Wirkola er en stor fan av Zucker-brødrene, som sammen med barndomsvennen Jim Abrahams står bak titler som «Top Secret!», «Hot Shot!» og «Mannen med den nakne pistol»-filmene.

Mange regner legenden Mel Brooks som sjangerens store pionér, med filmer som «Silent Movie» og «Blazing Saddles» på 70-tallet.

- Jeg husker spesielt én scene, jeg tror det er fra «Top Secret!» der helten leser et brev. Vi tror vi hører brevskriverens stemme helt til kameraet avslører at det står en fyr bak ham med en megafon. De mest vellykkede parodifilmene tuller med filmsjangeren virkemidler og konvensjoner, mener Aarvig.

Wirkolas første «Kill Buljo»-trailer ble lastet ned over 300 000 ganger fra nettet. Det trenger imidlertid ikke bety all verden når filmen først kommer på kino.

- Jeg husker jeg var og så «Scary Movie 4» på kino, og la merke til at jeg utelukkende lo av de tingene jeg allerede hadde sett på traileren. De hadde klart å trykke de få gode poengene sine inn på snaue to minutter. Forhåpentlig har ikke vi gitt bort alt på «Kill Buljo»-traileren.

Norsk spoof?

Spoof movie-sjangeren har tradisjonelt ingen stor stjerne i filmredaksjonene og blant filmnerdene.

- Fans av indiefilm vil helst ikke at noen skal tulle med dem. Myten om den lidende kunsteren bør ikke forstyrres av en lavbudsjettskomedie med enkle poenger, mener Aarvig.

Ett eksempel er «My big fat independent movie», som parodierte filmer som «Pulp Fiction», «Memento», «Swingers» og «Amelie». Den sank som en stein på kinolistene.

- Selv skulle jeg gjerne sett en spoof movie som utelukkende tok for seg norske filmer. Jeg tror for eksempel Joachim Trier («Reprise») har kunnskapen og evnene som skal til for å lage en hysterisk morsom spoof på norsk 80-tallsfilm, sier Aarvig.