Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Propagandaen mot barna

- Det er påfallende at Ap's øverste ledelse tyr til noe som likner skremselspropaganda straks de føler seg presset, skriver artikkelforfatterne.

MISVISENDE: «Hva som styrer antallet asylsøkere, er vesentlig mer komplekst enn statsministerens opphaussede framstilling,» skriver artikkelforfatterne. 
Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix
MISVISENDE: «Hva som styrer antallet asylsøkere, er vesentlig mer komplekst enn statsministerens opphaussede framstilling,» skriver artikkelforfatterne. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asylbarna: Både statsminister Jens Stoltenberg og andre i Ap's øverste ledelse går nå hardt ut mot en løsning for de lengeværende barna. Hensikten er klar: Partiet og opinionen skal skremmes fra å støtte barna gjennom voldsomme, spekulative advarsler.

Det er påfallende at Ap's øverste ledelse tyr til noe som likner skremselspropaganda straks de føler seg presset. Stoltenberg advarte eksempelvis Oslo Ap mot at en endring kan medføre 20 000 nye asylsøkere i året. Det enkle faktum er at det aldri har kommet 20 000 asylsøkere til Norge, selv ikke da vi førte en vesentlig mer liberal asylpolitikk enn vi gjør i dag for så vel barn som voksne. At statsministeren forsøker å presse eget parti med krisemaksimeringer som dette, er spesielt uheldig når temaet er barn.

Vi opplevde det samme under debatten om Maria Amelie i fjor. Også den gang mobiliserte Ap's ledelse bredt straks de opplevde presset fra opinionen, og advarte i dramatiske vendinger om at en endring nærmest ville ødelegge hele asylinstituttet.

Vi hadde håpet at det ville være annerledes denne gangen. Vi hadde håpet at Stoltenberg ville være statsminister også for barna på bunnen. Vi hadde håpet at han ville ta seg tid til ettertanke, at han ville erkjenne at dette riktignok er en kompleks problemstilling, men at vi som samfunn naturligvis skal se på hvordan vi kan unngå at barn lider overlast.

Stoltenberg hevdet også at da regjeringen gjennomførte en moderat oppmykning for barnefamilier i 2007, økte antallet asylsøkere kraftig i 2008. Statistisk stemmer dette, men årsakssammenhengen er svært tvilsom. En rapport fra Institutt for samfunnsforskning fra 2009, bestilt av UDI, beskrev et komplekst bilde hvor sentrale årsaker var flere asylsøkere til Europa og at Sverige strammet inn for visse nasjonalitetsgrupper.

Stoltenberg nevnte ikke dette. Han nevnte heller ikke at da Norge gjennomførte et amnesti for barn i 2004, fulgte to år med de laveste ankomsttallene for hele 2000-tallet. Hva som styrer antallet asylsøkere, er vesentlig mer komplekst enn statsministerens opphaussede framstilling.

Det har blitt noe av en vane at Ap's ledelse slenger ut voldsomme påstander om asylsøkere, og at hver gang vi ber om belegg, har de ikke en eneste rapport å vise til. Tvert om - den forskningen som finnes, både i Norge og internasjonalt, går imot skremselspropagandaen. Som et minimum må barna ha krav på en faktapreget debatt, ikke «spin» som dette.

Vi vet at både Stoltenberg og Ap's øvrige ledelse kan så mye bedre. Av hensyn til barna ber vi statsministeren ydmykt om å ta et skritt tilbake og tenke seg om én gang til.

Kari Helene Partapuoli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Kari Helene Partapuoli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!