Propagandakrigen

Parallelt med Israels brutale krigføring på Gaza utkjempes en smålig propagandakrig her hjemme.

LATTERLIGGJØRES:  «Gilbert er en av verdens fremste akuttmedisinere. Men på internett er han blitt et såkalt meme, en vits som Israels såkalte venner bruker for å så tvil om hans troverdighet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tomm W. Christiansen
LATTERLIGGJØRES: «Gilbert er en av verdens fremste akuttmedisinere. Men på internett er han blitt et såkalt meme, en vits som Israels såkalte venner bruker for å så tvil om hans troverdighet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Væpnet med halmstrå og fikenblad prøver de få som er igjen av Israels såkalte venner å ta livet av sannheten. Krigen mot sannheten utkjempes med alle midler. De hardeste kampene utkjempes i digitale bakgater på internett.

NRKs korrespondent Sidsel Wold har fått oppleve konsekvensene av å formidle sannheten fra Gaza-stripen. Av organisasjonen Med Israel For Fred og lederne av tjue knøttsmå kirkesamfunn beskyldes Wold og NRK for å ha grov slagside og bidra til antisemittisme. Av talsmann for den israelske utenrikstjenesten Yigal Palmor beskyldes hun for å være «en svikefull bedrager».

I kommentarfeltene legges ingenting i mellom. Der beskyldes Wold for å være en hore for Hamas. Sannheten er at Wold selv har jobbet frivillig i en israelsk Kibbutz og vært nær å konvertere til jødedommen. Jeg tør knapt å tenke på hva som ville stått i kommentarfeltene dersom Wold hadde jobbet frivillig i en palestinsk flyktningeleir og vært nær å konvertere til Islam.

En som ikke har vært nær å konvertere til noen religion er legen Mads Gilbert. Gilbert er medlem av Rødt og gjør ikke krav på å være en uhildet stemme. Men det er ikke stemmen Gilbert bruker disse dagene på Gaza, men hendene. Hver eneste dag redder han liv på Shifa-sykehuset. Gilbert er en av verdens fremste akuttmedisinere. Men på internett er han blitt et såkalt meme, en vits som Israels såkalte venner bruker for å så tvil om hans troverdighet under hashtaggen #norwegiandrconfirms.

Med Israel For Fred har rykket inn en rekke annonser i norske aviser som forsøker å så tvil om Gilberts troverdighet. Budskapet er at Gilbert lyver og har blod på hendene. Selv humanitære bidrag til palestinsk side er legitime mål i Israels krig mot sannheten.

Ikke alle trollene på israelsk side opererer på nettet. En av dem som ikke gjør det, er forfatter og journalist Mona Levin. Hun mener tidligere statsminister for Høyre og kritiker av Israel Kåre Willoch «er rasist og viser jødehat». Angivelig lyser «hatet ut av øynene» på Willoch når han snakker om Israel. Nå har jeg aldri sett dypt inn i Kåre Willochs øyne, men jeg har vanskelig for å se at det lyser ut av dem annet enn når mannen snakker om seg selv om sin egen statsministergjerning. Det er grundig dokumentert at Norge fortsatt har problemer med antisemittisme. Men skal man bekjempe antisemittisme er det av største betydning at ikke alle jøder skal gjøres medskyldige for Israels folkerettsbrudd. Da må det også gå an å kritisere Israel uten å beskyldes for å være antisemitt.

På israelsk side finner vi også leiesoldater. Dagbladet avslørte nylig at kommunikasjonsbyrået Corporate Communications har hatt oppdrag for den israelske ambassaden. Ifølge administrerende direktør Tom Berntzen besto oppdraget i å «rådgi og være sparringspartner for den israelske ambassaden», som trengte «råd om hvordan de skulle kommunisere i Norge».

Nå er ikke jeg kommunikasjonsrådgiver, men jeg kan verken fatte eller begripe hvordan man skal kommunisere menneskerettsbrudd. Men det kan kanskje Tom Berntzen svare på. Corporate Communications har nemlig deltatt i og vunnet en internasjonal anbudskonkurranse om å forsvare Israels sak. At Berntzen har bakgrunn som nyhetsdirektør i NRK gjør ikke saken bedre. Det er vanskelig å forestille seg hva slags annonser Med Israel For Fred ville rykket inn i norske aviser dersom en tidligere NRK-topp fikk fett betalt for å «rådgi og være sparringspartner» for Hamas.

De glupeste hodene på norsk høyreside er samlet i tidsskriftet Minerva. Der bruker man nå all sin intellektuelle kraft på å bringe såkalt balanse inn i Midtøsten-debatten. Ifølge Eirik Løkke utkjemper Israel nå en «forsvarskrig». Neste logiske skritt i denne forsvarskrigen er selvfølgelig bakkeinvasjon i et annet land, et land hvis grenser Israel aldri har respektert, helt uavhengig av FNs formaninger.

Journalist i Minerva Jan Arild Snoen forsøker iherdig å drive såkalt faktasjekk av norske mediers dekning av Israel-konflikten. Mens bombene regner over Gaza, velger Snoen å bruke tid på å belære norske medier om at Gaza ikke er et av verdens tetteste befolkede områder. Gaza er faktisk ikke mer tett befolket enn verken Sagene eller Grünerløkka.

Det ville helt sikkert vært en viktig innsikt dersom det daglig regnet raketter over Sagene og Grünerløkka. All den tid det ikke gjør det, bør Jan Arild Snoen kanskje heller bruke sin tid på å fordømme Israel og de mange løgnene som kommer fra israelsk side.

De mildeste bidragene til Israels propagandakrig kommer fra dem som ønsker seg såkalt balanse. Redaktør i Minerva Nils August Andresen har nylig skrevet et svært balansert avhandling om konflikten på Gaza. Budskapet er at norske Palestina-venner tar feil, men Israels venner tar enda mer feil. Svaret ligger et sted i midten, tilfeldigvis akkurat der Andresen også har plassert seg.

Den samme refleksen preger også netthetsen mot Sidsel Wold, om enn i mindre dannet form. Også der er kravet at NRKs dekning må være balansert, som om Israels krigføring noensinne har vært det. Men det journalistiske oppdraget er ikke å formidle balanse, det er å formidle sannheten. Når sannheten er ubalansert, kan ikke journalisten sminke den på en slik måte at den blir balansert. Det er faktisk løgn.

Dette er ikke noen balansert konflikt. Begge parter er ikke like gode. På den ene siden står en militær stormakt, på den andre siden et fattig og utpint folk som i sin desperasjon ikke har annet valg enn å gjøre den motstand de makter.

Det er lite vi nordmenn kan gjøre for å stoppe krigen på Gaza. Men den krigen vi kan få slutt på er propagandakrigen Israel fører også i vårt eget land. Dere som fortsatt kjemper desperat i Israels krig mot sannheten bør legge ned våpnene. Palestinerne fortjener også deres støtte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer