FEIL FOKUS:  Proporsjonalitet måles ikke i antall døde, sivil lidelse eller militær styrke, skriver Svendsen. Her fra en israelsk begravelse. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FEIL FOKUS: Proporsjonalitet måles ikke i antall døde, sivil lidelse eller militær styrke, skriver Svendsen. Her fra en israelsk begravelse. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Proporsjonalitet og balanse

Dersom Israel la ned våpnene i dag, ville de vært utslettet i morgen.

Meninger

Proporsjonalitet måles ikke i antall døde, sivil lidelse eller militær styrke. Moralsk, politisk og juridisk er dette misforstått. Proporsjonalitet vurderes mot den potensielle ødeleggelsen angrepet forsøker å hindre.

Hamas har sendt 1820 raketter siden 8. juli; en rakett hvert tiende minutt. At de har gjort liten skade skyldes at israelerne beskytter sivile med bomberom, sirener og iron-dome, samt flaks. Men flaks avgjør ikke proporsjonalitet. Dersom angrepet mot atomreaktoren i Dimona hadde truffet, ville livet til millioner av mennesker vært truet.

Hvis bare én rakett treffer en skole, synagoge, sykehus eller kjøpesenter, vil sivile dødstall umiddelbart bli katastrofale. Vi har sett en potensiell massakre av sivile i en kibbutz, da Hamas har gravd tuneller inn i Israel. Så langt har IDF funnet seks tuneller inn til Israel. Potensialet for død og ødeleggelse av angrepene fra Gaza, overgår foreløpig med god margin konsekvensene av at Israel forsøker å stanse dem. Det er intet moralsk, politisk eller juridisk grunnlag for å vente på store sivile dødsfall. Tvert i mot.

Hamas bruker sivilbefolkning som levende skjold, de har våpen- og rakettlagre på skoler, moskeer, hospitaler og offentlige institusjoner, rakettangrep fra bebyggelser og oppfordrer befolkningen til ikke å evakuere. Kalkulert propaganda fra Hamas i strid med folkeretten, for å fremstå som offer. Alt for ofte tar media utfordringen.

Mange hevder Israels eksistens er okkupasjon. Til det vil jeg kort påpeke at det at et stort konfliktfylt område med mange etniske grupper blir oppdelt og at en minoritet får eget land, ikke er noe nytt. Her kan nevnes oppdelingen av India til Pakistan og Bangladesh, og oppdelingen av Jugoslavia til Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Serbia og Slovenia. Begrepet «jugoslav» er like fiktivt som «palestiner», en fellesbetegnelse på flere etniske og religiøse grupper.

Folkeutveksling har man presedens for mellom Pakistan og India, samt Tyrkia og Hellas. Kurderne blir forhåpentligvis den neste minoriteten som får eget land.

Følg debatten videre på Twitter og Facebook

Okkupasjonen av Vestbredden og Gaza kom for en grunn. Den var en følge av flere angrep fra araberne i den hensikt å utslette Israel. FN, USA, EU, Russland, Norge og PA har alle forpliktet seg til avvæpning og avmilitarisering av Gaza og Vestbredden. Frem til det skjer vil konflikten fortsette.

Bosettinger på Vestbredden er de fleste enig om at er lite konstruktivt. Men hvor er proporsjonaliteten mellom boligbygging og rakettoppskytning?

Å peke på okkupasjonen som grunnlag for konflikten er å oppheve historien og frata araberne sitt ansvar.

Dersom Israel la ned våpnene i dag, ville de vært utslettet i morgen.

Dersom Hamas legger ned våpnene i dag, ville palestineren fått fred og eget land i morgen.

Israel har alltid vært villig til å gi tilbake land, mot fred.

Israel ga tilbake hele Sinai-halvøyen, et landområde større en hele Israel, som i tillegg er fullt av olje, tilbake til Egypt i avtale om fred.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.