Debatt: Helsepolitikk

Proppen i helsesystemet er ministeren selv

Vedlegg til Helseforetaksloven sier at store saker, som nedleggelse av sykehus, skal forelegges Stortinget. Det har Bent Høie ikke gjort.

INFORMASJONSPLIKT: Helseministeren har sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, Storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven. Vedlegg til Helseforetaksloven sier at store saker, som nedleggelse av sykehus, skal forelegges Stortinget. Det har Bent Høie ikke gjort, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INFORMASJONSPLIKT: Helseministeren har sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, Storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven. Vedlegg til Helseforetaksloven sier at store saker, som nedleggelse av sykehus, skal forelegges Stortinget. Det har Bent Høie ikke gjort, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Meninger

Helseminister Bent Høie skriver i Morgenbladet 18 juli at «Vi har fjernet proppen som førte til at Oslos sykehus har stått på vent og til forfalls i mange år» – og at «Michael Tetzschner og Kjersti Toppe vil sette den tilbake».

Proppen i helsesystemet er helseministeren selv med sin uklare tale og sin manglende evne til å forstå at landets største sykehus, Ullevål, ikke kan nedlegges uten at dette har vært fullverdig utredet ut fra befolkningens behov, generell økonomi og økonomisk fordeling av forsvarlig helsetilbud til Oslo, helseregionen og landet for øvrig!

Helseministeren har selv stoppet det hele ved at han har sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, Storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven. Vedlegg til Helseforetaksloven sier at store saker, som nedleggelse av sykehus, skal forelegges Stortinget. Det har Bent Høie ikke gjort. Han er en kjøkkenskriver som har skapt mye kaos og søl i helsevesenet og bør derfor fjernes som helseminister.

Jeg har mistillit til Bent Høie som helsestatsråd fordi han ikke holder det han lover og fordi han er en ekte politisk værhane og politisk sviker ved å fremme helseforetaksmodellen til tross for at han gikk til valg på å nedlegge modellen. Han er den øverste myndighet i Helsedepartementet og kan ikke skylde på sine ledere i regionale helseforetak (RHF) som er rendyrkede økonomiske administratorer og som bare går etter økonomisk produksjon og «bottom line».

I sin iver etter å følge opp den kommersielle helseforetaksmodellen har Bent Høie i flere år kjørt et hardt løp mot norsk helsevesen og gjennomført en rekke – etter min mening – grunnlovstridige tiltak i henhold til Helseforetaksloven og lover som skal ta vare på pasienter og personell. Han bør granskes av Stortinget for dette.

Han har på egen hånd lagt ned en rekke sykehus som Ullevål sykehus, har støttet nedleggelse av Lillehammer, Gjøvik, Elverum, Hamar, Kongsvinger, Granheim lungesykehus med flere, og støttet nedleggelser av flere fødeavdelinger, andre akuttavdelinger og lagt ned psykiatriske sengeplasser på landsbasis.

Min mistillit til Bent Høie går også ut på en elendig planlegging og vedlikehold av akuttmedisin og beredskap både i Nord-Norge og i Sør-Norge!

Bent Høie har et felles problem med en rekke tidligere helseministre ved at de har hatt liten innsikt i pasientenes helseproblemer, har vært lite orientert om reiseavstander i Norge – utenom Oslo-området, og har ikke satt seg inn i, eller oppfattet, at helsevesenet i Norge har vært rimelig i forhold til de fleste andre land i Europa (OECD).

«Innsparingsiver» opp gjennom tidene i helsevesenet er forankret i feilinformasjon om «overforbruk av helsevesenet, usunn konkurranse mellom for mange sykehus og for mye helsepersonell».

Bent Høie må gå av snarest mulig fordi han ikke har forstått at pasienter trenger ansvarlige sykehus og tilstrekkelig kompetent personell – i stedet for helseforetak som ikke har pasientansvar og roboter som ikke kan tenke, trøste, lindre eller behandle!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.