Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Prorussisk dynamikk

Ingress

Meninger

Krigen i Ukraina har fått sin egen dynamikk. Dynamikken er at de prorussiske opprørerne bare vil snakke ut fra en posisjon der de er sterke, mens Kiev er tvunget til å snakke når de er som svakest. Da den ukrainske hæren i august var i ferd med å vinne krigen militært, sendte Russland store forsterkninger til de prorussiske opprørerne. Så fikk vi våpenhvilen i Minsk, som var en avtale på opprørernes premisser. Da partene møttes for nye forhandlinger lørdag, var det etter en ny militær offensiv der opprørerne har omringet byen Debaltstevo, og truer med angrep på byen Mariupol i sør. Rapporter fra møtet i Minsk forteller at opprørerne krevde at den ukrainske presidenten Petro Porosjenko skulle skrive under på en ensidig våpenhvileavtale. Hvis ikke ville Ukraina stå overfor en total krig.

Ultimatum er en del av krigens diplomati. Men i motsetning til de ukrainske ultimatumene, så har det ligget et materielt press bak de prorussiske. Den russiske presidenten Vladimir Putin foreslo for snart to uker siden en avtale som ville fryse grensa der den er nå. Det kunne ikke Porosjenko gå med på. Så startet den prorussiske militære offensiven for alvor, etter den relative nyttårsfreden. Nå har opprørerne tatt mer land, og beskjeden fra Moskva er klar: Gi dere, ellers lager vi enda mer helvete for dere.

De vestlige sanksjonene mot Russland rammer hardt. Men Putin blunker ikke, og viser ingen tegn til å ville bøye av. Snarer tvert imot, så binder krigen i Ukraina så langt russerne mer sammen. Sett fra Moskva er det russerne som angripes i Øst-Ukraina, og det er russernes oppgave å forsvare landsmenn og russisk språk og kultur. Putin har kalt den ukrainske hæren for «NATOs fremmedlegion» som har til oppgave å undergrave Russlands selvstendighet. Paranoid eller ikke, vrengt verdensbilde, eller ikke, dette er den virkelighet vestlig diplomati står overfor.

Vesten har nå satt seg i den situasjonen at det ikke lenger er noe annet valg enn å fortsette sanksjonspolitikken, hvis ikke den russiske aggresjonen i Ukraina stanser. Det er en ulykkelig situasjon, som gjør at man enten må tåle en ytterligere eskalering av den økonomiske og diplomatiske krigen, med den prisen det har, fortsette å godta det kyniske maktspillet Putin spiller, der Ukraina taper mer og mer, eller godta en fred på Russlands premisser.