LEDER

Prorussisk dynamikk

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Krigen i Ukraina har fått sin egen dynamikk. Dynamikken er at de prorussiske opprørerne bare vil snakke ut fra en posisjon der de er sterke, mens Kiev er tvunget til å snakke når de er som svakest. Da den ukrainske hæren i august var i ferd med å vinne krigen militært, sendte Russland store forsterkninger til de prorussiske opprørerne. Så fikk vi våpenhvilen i Minsk, som var en avtale på opprørernes premisser. Da partene møttes for nye forhandlinger lørdag, var det etter en ny militær offensiv der opprørerne har omringet byen Debaltstevo, og truer med angrep på byen Mariupol i sør. Rapporter fra møtet i Minsk forteller at opprørerne krevde at den ukrainske presidenten Petro Porosjenko skulle skrive under på en ensidig våpenhvileavtale. Hvis ikke ville Ukraina stå overfor en total krig.

Ultimatum er en del av krigens diplomati. Men i motsetning til de ukrainske ultimatumene, så har det ligget et materielt press bak de prorussiske. Den russiske presidenten Vladimir Putin foreslo for snart to uker siden en avtale som ville fryse grensa der den er nå. Det kunne ikke Porosjenko gå med på. Så startet den prorussiske militære offensiven for alvor, etter den relative nyttårsfreden. Nå har opprørerne tatt mer land, og beskjeden fra Moskva er klar: Gi dere, ellers lager vi enda mer helvete for dere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.