Prosessen mot prinsen

Endelig starter rettssaken mot Kinas største politikerkjendis. Men utfallet er gitt. Kommunistpartiet har allerede avsagt dommen.

ULOVLIG DEMONSTRASJON: Bo Xilais tilhengere har allerede tatt oppstilling utenfor rettsbygningen i Jinan der saken mot den detroniserte arveprinsen starter nå. Nye og gamle maoister ventes å demonstrere og politiet er i full beredskap. Foto: AP / NTB Scanpix
ULOVLIG DEMONSTRASJON: Bo Xilais tilhengere har allerede tatt oppstilling utenfor rettsbygningen i Jinan der saken mot den detroniserte arveprinsen starter nå. Nye og gamle maoister ventes å demonstrere og politiet er i full beredskap. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Bo Xilais tilhengere har truet med å storme rettsbygningen i Jinan når retten settes kl. 08.30 torsdag 22. august. Sikkerhetsoppbudet kommer ikke til å tillate slike forstyrrelser når den strengt forhåndsregisserte saken avvikles. Kina er ingen rettsstat, domstolene har ingen uavhengighet, partioppnevnte dommere er instruert i detalj. Til og med forsvareren er håndplukket av partiets øverste ledelse.

At det har tatt så lang tid før saken kommer for retten - Bo Xilai ble arrestert og avsatt som partileder i millionbyen Chongqing i mars i fjor - forteller sitt om politisk dragkamp i toppen av partiet. Hva skulle denne politiske arveprinsen egentlig tiltales og dømmes for?

Bo Xilais fall er bratt og brutalt. Han tilhører den røde adelen i Kina, er en av arveprinsene etter revolusjonsveteranene som sto skulder ved skulder med Mao gjennom Den lange marsjen og de påfølgende omveltningene i Folkerepublikken. Kinas nåværende leder, Xi Jinping, er en annen av disse opphøyde etterkommerne i det kommunistiske dynastiet.

Men Bo skilte seg ut og ble noe i nærheten av en politisk rockestjerne. Han var feiende flott, energisk og populistisk. Han overtok rorpinnen i Chongqing og skapte noe som ble kalt et økonomisk mirakel. Han ble populær hos vanlige folk fordi han «sang rødt og slo svart»; han oppildnet folk med revolusjonær propaganda og kampsanger, samtidig som han slo nådeløst ned på mafiavirksomhet og økonomisk kriminalitet. I motsetning til mange andre kadre i nyere tid, levde Bo Xilai opp til Maos slagord om å «tjene folket». Tilsynelatende.

Hans høyeste posisjon var en plass i politbyrået, mens det uttalte målet var å bli utnevnt til et av de sju medlemmene i politbyråets faste komité ved maktskiftet i fjor høst. Enkelte av hans nærmeste allierte har røpet at Bo Xilai egentlig hadde ambisjoner om å detronisere Xi Jinping. Var det derfor han måtte felles?

Nå lyder tiltalen på korrupsjon, bestikkelser og misbruk av makt. Hans kone, Gu Kailai, er allerede dømt til betinget dødsstraff for drapet på den britiske forretningsmannen Neil Heywood, mannen som skal ha hatt hånd om parets finansielle transaksjoner i utlandet. Tiltalen mot Bo selv antyder relativt beskjedne økonomiske ulovligheter, i kinesisk målestokk er 20 millioner småpenger. Det betyr en politisk død, men ellers en passe mild, passe streng fengselsstraff.

Eneste spenningselement er om Bo Xilai vil ta en «Madame Mao» i retten - rette en dirrende pekefinger mot sine anklagere og påkalle seg Maos ledestjerne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.