DEBATT

Debatt: Oppholdstillatelse

Prosessen mot somalierne

Bakgrunnen for tilstrømmingen fra Somalia de siste  tiårene er at Somalia er ett av Afrikas mest krigsutsatte og krigsherjede land. 

SÅRBAR GRUPPE: Somaliere i Norge er den mest sårbare innvandringsgruppen, som har et særlig behov positive integreringstiltak, smkriver aertikkelforfatteren Arild Hulmlen. Han representerer Den Somaliske Rettsvernforening.  Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix 
SÅRBAR GRUPPE: Somaliere i Norge er den mest sårbare innvandringsgruppen, som har et særlig behov positive integreringstiltak, smkriver aertikkelforfatteren Arild Hulmlen. Han representerer Den Somaliske Rettsvernforening.  Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har innledet en prosess hvor i underkant av 2000 somaliere nå står i fare for å miste sin midlertidige oppholdstillatelse. Dette begrunnes med at situasjonen i Somalia er bedret, og at det er trygt å reise tilbake. Lovverket rammer også personer i andre land, ikke minst er det mange afghanere som har blitt sendt tilbake til en usikker hverdag i et krigsherjet land.

Samtidig er det fra politisk hold blitt vist vilje til å effektuere tilbakekalling av statsborgerskap der en tror det har blitt gitt ufullstendige eller uriktige opplysninger under asylsøknadsprosessen. Dette har forårsaket frykt og til dels panikk hos somalierne som bor her.

Svært mange føler seg utsatt som gruppe, særlig med bakgrunn i den dokumentasjon som presenteres som bevisgrunnlaget for tilbakekallsvedtakene. Det somaliske miljøet i Norge frykter konsekvensene av dette, og ber politikerne være klar over faren for brudd på menneskerettigheter dette kan innebære.

Bakgrunnen for tilstrømmingen fra Somalia de siste tiårene er at Somalia er ett av Afrikas mest krigsutsatte og krigsherjede land. Blant somalierne i utlendighet er det mange som sliter med ettervirkninger fra overgrep og traumatiske krigsopplevelser. Dette kombinert med kort botid i Norge har gjort og gjør at somaliere som gruppe har integreringsutfordringer i Norge. I følge SSB scorer somaliere blant annet dårligst på arbeidsmarkedet, noe som slår negativt ut i integreringsprosessen. Somaliere i Norge er sånn sett den mest sårbare innvandringsgruppen, som har et særlig behov positive integreringstiltak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer