Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Prosjekt uperfekt

Marthe Sveberg byr uformelt på seg selv i sin nye programserie, men er like opptatt av andre.

JAKTEN PÅ ÆRLIGHETEN: Marthe Sveberg bruker seg selv og egne erfaringer for å bli klokere på spørsmål hun deler med mange. Foto: TV2
JAKTEN PÅ ÆRLIGHETEN: Marthe Sveberg bruker seg selv og egne erfaringer for å bli klokere på spørsmål hun deler med mange. Foto: TV2 Vis mer

TV: Selvransakelse er yndet tv-stoff om dagen. I «Jakten på kjærligheten»-programleder Marthe Svebergs nye serie er det nettopp hun selv og hennes egne usikkerheter som er utgangspunktet, når hun gir seg i kast med alle de forventninger og krav vi hver dag møter - fra andre, og ikke minst oss selv.

Hvordan kan man få et ekteskap til å fungere? Hvordan forholde seg til familien, i alle dens moderne og oppstykkede varianter? Hvordan leve med sitt eget utseende? Og hvordan fikse jobben på toppen av det hele?

Mange perspektiver
I fire tematiske programmer utforskes disse problemstillingene gjennom møter med mennesker i ulike situasjoner.

Tilnærmingen er bred og omfattende - i kveldens ekteskapsepisode treffer vi blant annet arrangert gifte søstre og en prostituert med overveiende gifte kunder, i tillegg til et par som har vært gift i 61 år. Og så Marthe, da, som skal gifte seg.

Inkluderende
Men blir vi noe klokere? Ja og tja. «Hvordan overleve» har spesielt to fine kvaliteter:

For det første er Sveberg en programleder som har en naturlig inkluderende omgang med kamera, og en avslappet åpenhjertighet og uformell nysgjerrighet som er lett å like.

En annen styrke er utforskingen av temaene, som favner mange interessante perspektiver. Ulempen er at fordi de er så mange, ikke kommer så godt i dybden.
Prate og føle
Dessuten er dette et utpreget prate- og føle-program, med de utfordringene som følger med. Visst har man funnet noen historier som treffer, og visst har Sveberg en evne til å stille det akkurat passe direkte spørsmålet på akkurat riktig sted.

Men noen ganger kan det like gjerne falle ned på feil side av det smakfulle - og da blir det ikke bedre av overdrevent patosfylt musikk. Noen øyeblikk fungerer best når de får snakke for seg selv. TV: Selvransakelse er yndet tv-stoff om dagen. I «Jakten på kjærligheten»-programleder Marthe Svebergs nye serie er det nettopp hun selv og hennes egne usikkerheter som er utgangspunktet, når hun gir seg i kast med alle de forventninger og krav vi hver dag møter — fra andre, og ikke minst oss selv. Hvordan kan man få et ekteskap til å fungere? Hvordan forholde seg til familien, i alle dens moderne og oppstykkede varianter? Hvordan leve med sitt eget utseende? Og hvordan fikse jobben på toppen av det hele? I fire tematiske programmer utforskes disse problemstillingene gjennom møter med mennesker
i ulike situasjoner. Tilnærmingen er bred og omfattende — i kveldens ekteskapsepisode treffer vi blant annet arrangert gifte søstre og en prostituert med overveiende gifte kunder, i tillegg til et par som har vært gift i 61 år. Og så Marthe, da, som skal gifte seg. Inkluderende Men blir vi noe klokere? Ja og tja. «Hvordan overleve» har spesielt to fine kvaliteter: For det første er Sveberg en programleder som har en naturlig inkluderende omgang med kamera, og en avslappet åpenhjertighet og uformell nysgjerrighet som er lett å like. En annen styrke er utforskingen av temaene, som favner mange interessante perspektiver. Ulempen er at fordi de er så mange, ikke kommer så godt i dybden. Prate og føle Dessuten er dette et utpreget prate- og føle-program, med de utfordringene som følger med. Visst har man funnet noen historier som treffer, og visst har Sveberg en evne til å stille det akkurat passe direkte spørsmålet på akkurat riktig sted. Men noen ganger kan det like gjerne falle ned på feil side av det smakfulle — og da blir det ikke bedre av overdrevent patosfylt musikk. Noen øyeblikk fungerer best når de får snakke for seg selv.