DEBATT

Johan Sverdrup:

Prosjekter i verdensklasse er de prosjektene som tar verdens klimautfordringer på alvor

I natt jag drömde …

EQUINOR-SJEF: Eldar Sætre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
EQUINOR-SJEF: Eldar Sætre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I går natt drømte jeg noe jeg aldri har drømt før. Jeg drømte at et stort norsk energiselskap skulle investere 120 milliarder kroner i et prosjekt for fremtiden som skulle skape 150 000 arbeidsplasser, og sikre oppdrag for den norske leverandørindustrien.

Det ville vært noe – og det ville være på tide! Vi trenger minst 100 000 klimajobber når vi skal utfase petroleumsnæringen, og da er det viktig at den norske leverandørindustrien får nye grønne industriprosjekter å levere til.

Da jeg våknet, oppdaget jeg at drømmen hadde rot i virkeligheten. Det var ordene til Eldar Sætre, konsernsjef i oljeselskapet Equinor, som hadde sneket seg inn i drømmen min fra P2s nyhetsmorgen på klokkeradioen.

Men der min drøm tok innover seg de klimarealitetene vi står overfor, snakket Sætre i virkeligheten om utbyggingen av oljefeltet Johan Sverdrup. Han snakket i et 50-årsperspektiv: Her ligger fremtidens NAV-budsjetter.

Det er vanskelig å forstå hvordan man kan si noe sånt om man har kjennskap til rapportene til FNs klimapanel, som viser at klima og miljø er i ferd med å nå eller allerede har nådd avgjørende «vippepunkter som leder til irreversible endringer i sentrale økosystemer og planetens klimasystem. Forskjellige økosystemer som regnskogen i Amazonas og den arktiske tundraen kan være i ferd med å nå terskler for dramatisk endring på grunn av oppvarming og tørke. Isbreer krymper urovekkende, og konsekvensene av redusert vannforsyning i de tørreste månedene vil ha ringvirkninger over generasjoner».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer